Virus KoronaZdravlje

Broj vakcinisanih u Nišu premašio 100.000

Broj gradjana Niša koji su primili prvu dozu vakcine protiv korona virusa juče je premašio 100.000, što predstavlja više od 54 odsto punoletnog stanovništva tog grada, izjavio je direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan.

Prema njegovim rečima, poslednjih dana sve je više mladih ljudi koji se vakcinišu, a njihov glavni motiv je mogućnost odlaska na letovanje.

Prof. dr Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja Niš; Foto: V.P.

„Reč je o mladima koji imaju izmedju 18 i 30 godina. Oni otvoreno kažu da su po vakcinu došli kako bi lakše putovali po Evropi ili išli na letovanje. Na žalost i dalje ne smatraju da će vakcina da ih zaštiti od bolesti, veruju da ih od virusa štiti to što su mladi i zdravi“, rekao je Jerkan.

Kako je kazao, drugu dozu vakcine već je primilo oko 80.000 stanovnika Niša, a tokom nedelje očekuje se revakcinacija još 6.000 do 7.000 gradjana, od kojih će 1.000 primiti vakcinu Astra Zeneka.

„U narednih 20 dana vakcinu će primiti sigurno preko 110.000 gradjana Niša, čime će se stvoriti kolektivni imunitet dovoljan da oslabi snagu virusa“, kazao je Jerkan i dodao da je veliki broj vakcinisanih u Nišu uticao na značajan pad pregleda u kovid ambulanti i pad broja pozitivnih na virus.

Foto: Violeta Milićević

Prema njegovim rečima, juče je u kovid ambulanti pregledano 222 pacijenta, a pre samo nedelju dana bilo ih je 400.

„Evidentirano je 75 prvih pregleda i uglavnom se radilo o običnim prehladama. Korona virus je putem antigenskog testa potvrdjen kod 17 pacijenata, a od 200 uradjenih PCR testova ni jedan nije bio pozitivan. Od 17 pozitivnih 12 je bilo iz okolnih mesta, a samo petoro iz Niša“, rekao je Jerkan.

Manji broj obolelih, kazao je, smanjio je broj laboratorijskih pregleda, sa doskorašnjih 1.100 na svega 100 dnevno, a broj rendgenskih snimaka na 16, sa 200.

„Epidemiloška situacija u gradu je stabilna, Niš je sada jedan siguran grad, ali ne bi smelo da bude opuštanja, sve dok ne postignemo kolektivni imunitet sa 80 odsto vakcinisanih“, dodao je Jerkan.

Foto: S.P.

Istakao je da Dom zdravlja u Nišu ima sve vrste vakcina, a vakcinacija se osim u centralnom objektu Doma zdravlja obavlja i u tržnim centrima i na terenu.

„Izuzetnu zahvalnost dugujemo Ministarstvu zdravlja i ministru Zlatiboru Lončaru koji su nam omogućili da u svakom trenutku dobijemo vakcine koje su nam potrebne. Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja Dom zdravlja Niš je dobio i tri savremena rendgena i ultrazvuka, očne i ušne kabinete, čitav objekta je rekonstruisan“, rekao je Jerkan.

Prema njegovim rečima niški Dom zdravlja se može pohvaliti ne samo savremenom opremom i vakcinama već i time što je vakcinisano skoro 92 odsto zaposlenih u toj ustanovi, što je apsolutno najviše u Srbiji

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com