Društvo

Broj turista u prva tri meseca ove godine smanjen sedam puta

Epidemija korone sa kojom se borimo već nekoliko meseci najviše je uticala na turističke poslanike i turizam, a u Nišu se, prema rečima Marka Đorđevića iz Turističke organizacije Niš to se osetilo.

 

„U periodu marta, aprila i maja 2019.godine bilo je 35.000 turista u Nišu, a ove godine u istom periodu Niš je posetilo nešto manje od 5.000, pa je tako zabeležen pad od 30.000 turista“, kaže Marko Đorđević dodajući da je grad imao nezaustavljiv rast turista, veći i od Beograda i Novog Sada, ali je korona zaustavila sve.

I pored toga neki se ne odriču posete Nišu, pa turista i dalje ima.

„Uglavnom su to domaći turisti mada ima nešto i gostiju iz Bugarske“, kaže Đorđević. „Kada je počeo ponovo da radi aerodrom ima stranaca i iz drugih zemalja, ali je njihov broj znatno manji jer ni letovi nisu puni”.

Kada se govori o gostima najviše je turista iz Bugarske jer su njihove agencije napravile obilaske Niša planirane do 2025.godine.

„Kada govorimo o vremenu pre korone u Niš su dolazili pored Bugara i Grci, potom Turci, Nemci, Kinezi i turisti iz svih onih zemalja do kojih se letelo sa niškog aerodroma. Znatno je bio povećan broj gostiju iz Italije, Švedske i drugih zemalja“, objašnjava Đorđević.

Marko Đorđević

Niš je, kada se govori o domaćim gostima, najzanimljiviji ljudima sa severa zemlje, iz Beograda i Vojvodine, potom iz Republike Srpske.

„Privlače ih istorijski i kulturni spomenici, gostoljubivost Nišlija, ali im je posebno interesantan dijalekt na kome govorimo i južnjačka hrana. Mnogi od njih traže od vodiča da govore na dijalektu, a kada su u restoranu traže hranu koja spada u specijalitete južne Srbije“, priča Marko Đorđević.

Prema njegovim rečima TON je tokom epidemije korone bila najaktivnija u Srbiji što se tiče promocije grada preko društvenih mreža. Sada se radi na izradi programa za obilazak Niša i okoline, organizovaće se i pešačke ture sa ciljem da se turisti u Nišu zadrže nekoliko dana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com