Virus KoronaZdravlje

Broj prijema u KC Niš dnevno se povećava za 100 odsto

Janković: Pamet u glavu, ovo će biti prilično ozbiljno narednih dana

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš prof. dr Radmilo Janković rekao je Niškim Vestima da je situacija danas malo lošija nego juče, da je u toku noći bilo još prijema u ovu zdravstvenu ustanovu tako da je jutros hospitalizovano ukupno 110 pacijenata. Mesta ima, nova zgrada može da primi blizu 800 obolelih od kovida, ali u toj situaciji komplikuje se situacija kada je zbrinjavanje nekovid pacijenata u pitanju, upozorio je Janković.

 

“Povećanje je prilično veliko, za gotovo 100 odsto dnevno se povećava broj prijema. Opterećenje kapaciteta kreće većom brzinom. Ovo su pacijenti koji su se zarazili pre pet, sedam, ili deset dana. Imamo dosta teških pacijenata. U jedinici intenzivne nege je 18 pacijenata, 12 na mehaničkoj ventilaciji. Dosta pacijenata zahteva kiseonik i situacija se komplikuje”, rekao je on.

On je istakao da se prilično brzo puni i Klinički centar Niš, manje dramatično nego u julu i avgustu, ali uskoro će morati još jedan sprat da se oslobodi za kovid pacijente. Hala “Čair” će biti uglavnom za slučajeve koji su sa lakšim kliničkim slikama i za one pacijente čiji oporavak ide u dobrom pravcu.

“Ima dosta mlađih pacijenata, ali i srednjih godina i starijih. Virus se širi, uglavnom ga prenose mlađe osobe, ali ima i starijih sa komorbiditetima”, dodaje Janković.

Situacija je u Beogradu dramatična, što znači da će u određenom trenutku ukoliko oni ne mogu da prime sve pacijente, to krenuti ka Nišu. Napominje da Klinički centar u Nišu već prihvata pacijente sa KiM, iz Novog Pazara i centralne Srbije.

“Ovo se neće smiriti narednih nedelja. Nijedan zdravstveni sistem ne može da opstane kad imate dve ili tri hiljade zaraženih, to znači da ćete za sedam dana minimum 400 njih završiti u bolnicama. Srbija ima ograničene kapacitete. Nije samo pitanje smestiti pacijente, već i organizovati ljudstvo koje će da ih leči. Pamet u glavu, ovo će biti prilično ozbiljno narednih dana”, zaključio je Janković.

On je još jednom upozorio građane da ovo nije nikakva šala, ovo razara zdravstvene sisteme i poručio da izbegavaju nepotrebno izlaganje riziku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Nis je ovih dana na udaru sto od korone sto od zagacenosti vazduha ,uzas.Apel za sve nadlezne da obezbede za sve javne ustanove u Nisu fotokataliticke preciscivace vazduha,da malo prodisu i sprece sirenje invekcije korona virusa…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com