Društvo

Brnabićka u Nišu: Nezaposlenost mladih smanjena na 23 odsto, ali nismo time zadovoljni

Premijerka Srbije Ana Brnabić i minstarka za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Darija Kisić Tepavčević su u Naučno tehnološkom parku u Nišu prisustvovale skupu „Dijalog sa mladima“, u organizaciji Krovne organizacije mladih.

Brnabić je kazala da je reč o njenom trećem susretu sa mladima na kojem je bilo reči o izmenama zakona o mladima i o volontiranju, kao i o prioritetima mladih za novu Nacionalnu strategiju za mlade.

Ona je rekla da je reč o izuzetno važnim zakonima za položaj mladih i njihovo zapošljavanje.

Prema njenim rečima, procenat nezaposlenih mladih je i dalje visok, iako kontinuirano pada.

„Nezaposlenost mladih je 23 odsto i mi nismo zadovoljni sa tim, iako je nekada bila i preko 51 odsto“, izjavila je Brnabić.

Prema njenim rečima, mladi su tokom današnjeg dijaloga imali najviše primedbi na Zakon o mladima, ali nije navela na šta su se njihove primedbe odnosile.
Kazala je takođe da se nije odustalo od donošenja Zakona o platnim razredima, ali da, na žalost zbog pandemije korona virusa nije bilo realno da se radi i na tom obinom i sveobuhvatnom zakonu.

„Smatramo da je sistem platnih razreda izuzetno važan i da će doneti još mnogo kvalitetniju javnu upravu, a da će ljudima koji rade ne samo u javnoj u pravi, već i u javnom sektoru doneti mnogo veću predvidljivost i da ćemo uspeti mnogo bolje da nagradimo najbolje“, izjavila je Brnabić.

Ona je kazala da Zakon o platnim razredima zahteva ogroman rad čitavog državnog sistema, čitave državne uprave i svih sindikata, a da je država u proteklom periodu prvenstveno bila posvećena borbi protiv korona virusa.

Izjavila je da se nada da će Zakon o eksproprijaciji biti izmenjen do redovne sednice Vlade u četvrtak, u skladu sa primedbama gradjana i onim što je „naložio predsednik Aleksandar Vučić“.

Brnabić je rekala i da na izmenama Zakona o eksproprijaciji radi Ministarstvo finansija,.

Prema njenim rečima, svakako je važno da razgovaraju sa Nacionalnim konventom i sa „svima ostalima koji su imali komentare i zamerke na zakon“.

„Nadamo se da će onda ljudi biti mnogo sigurniji i bezbedniji, ali i da još jednom vide da taj Zakon apsolutno nema nikakve veze ni sa projektom Rio Tinta, ni sa bilo kojim drugim pojedinačnim projektom, već ima veze isključivo sa efikasnom realizacijom javnih kapitalnih investicija, pre svega u puteve i železničku infrastrukturu“, istakla je Brnabić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com