Virus KoronaZdravlje

Brnabić: Od 1. januara povećanje plata medicinskih radnika za osam odsto

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da od 1. januara zdravstvene radnike očekuje “značajno” povećanje plata za osam odsto, prenosi Beta.

 

“Plata medicinskih tehničara i sestara biće oko 61.500 dinara neto, lekari na specijalizaciji imaće platu od 95.890 neto, a lekar specijalista imaće platu od gotovo 120.000 neto”, rekla je danas premijerka na konferenciji za novinare povodom godinu dana rada Vlade.

Brnabić je podsetila da su u godinu dana rada Vlade izgradjene tri nove bolnice za lečenje pacijenata koji su oboleli od korona virusa, sa ukupno više od 2.000 kreveta, i to sve “samo” u roku od nekoliko meseci.

Nakon završetka pandemije korona virusa, te bolnice će služiti kao dodatna podrška zdravstvenom sistemu.

Prema njenim rečima, Srbija je pokazala političku i finansijsku moć u nabavci vakcina protiv korone.

“Uspeli smo da nabavimo četiri različite vrste vakcina, a uskoro stiže i peta – Moderna”, podsetila je premijerka.

Ona je dodala da je za “samo godinu dana” napravljen i sistem za iskazivanje interesovanja za vakcinaciju, koji omogućava gradjanima da se za 30 sekundi prijave za vakcinu.

“Pokrenuli smo i proizvodnju dve različite vakcine u Srbiji, jer ne znamo koliko će ovo (pandemija korona virusa) trajati – Sinofarm vakcina i Sputnjik”, rekla je ona.

Brnabić je dodala da je do sada na Institutu Torlak proizvedeno 1,5 miliona doza vakcine Sputnjik i najavila da će do decembra biti proizvedeno ukupno četiri miliona doza te vakcine.

Ona je rekla da se pored izgradnje kovid bolnica, radi na gradnji i rekonstrukciji i ostalih bolnica u zemlji.

“Privodimo kraju prvu fazu na radu Kliničkog centra Srbije, krenuli u radove na rekonstrukciji Kliničkog centra u Vojvodini, za Klinički centar u Kragujevcu raspisujemo tender, Dedinje 2 je završeno, kao i prelimirani radovi za bolnicu Tiršova 2”, zaključila je premijerka.

Izvor: Beta

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Danas cu da nas lekar, specijalista u vojnom zdravstvu 100e manju platu od kolege u civilnom. Bruka i sramota, obavljas istu delatnost, imas isti nivo obrazovanja, lecis isti narod, ili mi to nismo……. Nije ni cudo da kada odem kod lekara on bude nezadovoljan…

  2. Sta je tu znacajno povecenje? Imam platu sa.stepenom strucne spreme 40 000 dinara i povecace mi na 43 200 a u medijima na sva usta pricaju kako nam je prosek preko 60 000. Jedino dobre plate imaju doktori a sasvim solidne i medicinske sestre sa dezurstvima,dok ostali katastrofa,ukljucujuci i fizioterapeute koji imaju manje od proseka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com