Virus KoronaZdravlje

Brnabić: Nije umrla nijedna osoba čekajući respirator

U Srbiji je borbu sa kovidom 19 izgubilo još 9 ljudi.

Ne postoji osoba koja nije dobila podršku respiratora ukoliko je bila potrebna, kada je bila potrebna. Niko u Srbiji nije preminuo zato što nije bilo respiratora ili zato što je čekao na respirator, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić na konferenciji za novinare.

“Ovo što se danas plasira putem stranih medijskih agencija je bezočna strašna laž i ništa drugo osim laži. Ja neću dozvoliti da se po Srbiji pljuje, da se o Srbiji laže, da se Srbija unižava samo zbog nekih političkih razloga”, kazala je Brnabić i poručila je da “Republika Srbija ima dovoljno respiratora i u svakom trenutku je imala dovoljno respiratora”.

Navela je da je KBC Zemun, u trenutku kad je Ljubiša Đurić bio u toj bolnici, ta zdravstvena ustanova imala 35 slobodnih respiratora, a da je on bio na neinvazivnom respiratoru. Brnabić je poručila da će nadležni nastaviti da se bore bez obzira na sve napade, jer, kaže, znaju za šta se bore – za živote i zdravlje nacije.

Premijerka kaže da je i dalje daleko najveći broj zaraženih u Beogradu.

“Najkompleksnija situacija je i dalje bez daljnjeg Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Šabac, a ohrabruje da imamo jedno stabilnije smirivanje situacije u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici”, dodala je Brnabićeva.

Odgovarajući na navode da su se u Srbiji pojavili lažni testovi na koronavirus, Brnabićeva kaže da na Kriznom štabu na to nisu naišli niti da je lično čula da postoji takav problem u Srbiji.

Ukazala je da je to lako ispratiti, jer u Srbiji testiranje vrši pet ili šest laboratorija i da su sve državne, kao i da su zbog toga, između ostalog, vrlo pažljivi sa priključivanjem privatnih laboratorija u sistem testiranja.

U poslednja 24 časa testirano je 11.079 ljudi, a koronavirus je potvrđen kod njih 412. Preminulo je još 9 pacijenata. Na respiratorima je 185 ljudi. Od početka epdemije testirano je 591.350 ljudi, a virus je registrovan kod 22.443 osobe.

Zlatibor Lončar je isakao da trenutno u Srbiji imamo više otpuštenih pacijenata i izlečenih, nego onih koji dolaze na lečenje, što ohrabruje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com