Društvo

Brinemo o mladima, ali ne zaboravljamo ni najstarije žitelje

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić posetio je Gerontološki centar u Nišu gde je sa korisnicima centra proveo neko vreme, a tokom razgovora sa njima dogovorili su se da u narednom periodu opština za njih organizuje akcije u kojima bi oni učestvovali kako bi slobodno vreme obogotili novim sadržajima i učinili ga kvalitetnijim.

Tom prilikom je Kocić korisnicima usluga Gerontološkog centra uručio skoromne poklone, kalendare, kao i knjige koje će se naći u njihovoj biblioteci. Prema rečima Nebojše Kocića, prva akcija koju će Gradska opština Medijana organizovati za korisnike Gerontološkog centra biće turnir u šahu, a posete ovog tipa biće organizovane svakog meseca. Inicijativa za posetu potekla je od rukovodstva Gradske opštine Medijana.

„Gradska opština Medijana poznata je po tome koliko brine o najmlađim sugrađanima i po izdvajanju za pronatalnu politiku peta smo opština u Srbiji, ali  svesni smo i činjenice da na našoj teritoriji žive i penzioneri, odnosno lica trećeg doba,  pa smo odlučili da malo više pažnje posvetimo i njima“, kaže predsednik Gradske opštine  Medijana Nabojša Kocić i dodaje da na teritoriji najveće niške gradske opštine živi 27.000 penzionera.

 „Ovo je prvi korak  u saradnji sa Gerontološkim centrom  i u kontaktu sa našim najstarijim sugrađanima smo saznali šta je njima trenutno najpotrebnije da bi se ovde osećali što prijatnije“, dodaje Kocić. „Tokom ovih i sličnih druženja, osluškivaćemo njihove potrebe i truditi se da im izađemo u susret“.

Jedna od ideja koja će uskoro zaživeti je organizovanje šahovskog turnira što je naišlo na odobravanje  korisnika Gerontološkog centra koji, i inače, u slobodno vreme rado igraju šah. Ova ideja je dopunjena novom, a radi se o organizovanju i turnira u igranju domina.

„Pokušaćemo da im ispunimo još jedan od zahteva, a to je da u parku Svetog Save produžimo venjake kako bi tokom letnjih meseci imali bolje uslove za boravak u parku koji često posećuju“, dodao je Kocić. „U svakom slučaju o daljim aktivnostima dogovaraćemo se tokom novih sastanaka“.

Direktor Gerontološkog centra Milan Stevanović je dodao da je sa predsednikom Gradske opština Medijana dogovorena dinamika dalje saradnje, ali će biti reči i o akcijama  koje će biti organizovane za korisnike centra.

„Naše korisnike uvek obraduje kada im neko dođe u goste, pa je tako bilo i sada“, kaže Stevanović. „Oni vole da se druže, da podele svoje mišljenje sa drugima, jer na taj način ostavruju kontakt sa okolinom, stiču nova iskustva bez obzira na godine koje imaju i osećaju se korisnim što je za njih jako važno“, ističe Stevanović.

Pre samo nekoliko dana posetio ih je i gradonačelnik Drako Bulatović, dodauše iz drugog razloga, ali je razgovarao i sa njima.

„U njihovoj je prirodi da se druže, vole da vide javne ličnosti iz sveta umetnosti ali i politike. Upravo iz tog razloga često organizujemo kulturno-zabavne događaje, a česti gosti su nam glumci, pisci, kulturno-umetnička društva“, kaže Stevanović.

On naglašava da je za njih najvažnije i najviše bi ih obradovalo organizovanje manifestacija na kojima bi oni mogli da se druže. Tu svakako ima dovoljno prostora za dalju saradnju sa lokalnom samoupravom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com