KulturaMagazin

BRAVO! Nagrada za niški Zero Two na Buntu (VIDEO)

Zero Two, koji čine Luka Radulović, Miroslav Petković i pridruženi član Miloš Bogdanović, osvojili su treću nagradu na sinoć završenom 5. Bunt rock festivalu (Buntu), koji tradicionalno organizuje RTS.

Afirmacija alternativne rok muzike i muzičara, misija je Bunta koji već petu godinu organizuje Radio televizija Srbije. Učesnika je uvek dosta, ove godine 150 bendova, a u finale ulazi samo dvanaest, kaže za Niške vesti Luka Radulović, gitarista benda Zero Two.

Foto: Luka Radulović

Zero Two je ove godine, iako im je prvo učešće na bilo kom festivalu, uspeo da prođe kvalifikacije, polufinale, uđe u finale i konačno osvoji treće mesto. Osim njih, na Buntu je učestvovala i mlada niška grupa Hazel, koja je uspela da se probije do polufinala, dodaje Luka.

Ovo nije Lukino prvo učešće na ovom prestižnom muzičkom festivalu, pre tri godine je u finalu svirao gitaru sa leskovačkom bendom SKA, ali tada nisu osvojili nagradu. Činjenica da su te godine bili finalisti, ipak im je otvorila vrata muzičke scene u Srbiji, ali i regionu.

I Luka Radulović i Miroslav Petković su iskusni na muzičkoj sceni. Luka svira gitaru od malih nogu, a Miroslav (Mića ili Ćamil) poznati je niški di-džej. Njih dvojica su prvi put „zasvirali“ zajedno u Leskovcu pre dve godine, i kako kažu, odmah shvatili da su Mićine matrice i Lukina gitara potpuno jedinstven spoj koji nije „viđen“ ni u Srbiji, ni u svetu. Tako su krenuli u avanturu i muzički pravac koji se zove jungle i metal.

Jedna od prvih autorskih kompozicija benda Zero Two, Air Battle Over Nish / Vazdušna bitka iznad Niša, inspirisana je događajem s kraja 2. svetskog rata, kada se sticajem nesrećnih okolnosti dogodio, jedini put u istoriji, direktni sukob amerčkih i ruskih borbenih aviona i to baš na nebu iznad Niša.

Nakon polufinalne emisije, žiri im je savetovao da u bend prime još jednog člana, kako bi zvuk bio kompletniji. Tako je u Zero Two ušao, kao pojačanje, Miloš Bogdanović iz grupe SKA, što se nakon finala i dobijene nagrade pokazalo kao dobar potez.

„Jungle je Mićin deo, metal je moj, a sa Milošem smo dobili pevača koji repuje, pa ima za svakog po nešto“, objašnjava gitarista benda koji je u polufinalu dobio sve pohvale žirija.

Kažu da nagradu nisu očekivali, imali su drugi prioritet.

„Najvažnije nam je bio da se pojavimo u studiju RTS-a na Košutnjaku, dobijemo te snimke koji su uvek dobri i audio i vizuelno. Nisam baš bio u fazonu da „grizem“ za nagradu. Sve je to nenadano i sve je bolje nego što sam se nadao“, objašnjava Luka uz osmeh.

Foto: Luka Radulović

Nagrada koju su talentovane Nišlije dobile je i novčana, ali ono što im je mnogo značajnije su otvorena vrata ka festivalima širom Srbije i regiona (Love Fest, Arsenal, Exit, Beer Fest, kao i na Tjentištu OK Festival i Lake Fest u Nikšiću).

„Svi ti festivali su u vezi sa Buntom, ima tri nagrađena benda, pa ćemo verovatno podeliti i festivale. Videćemo na koje će festivale otići Zero Two, pred nama je svakako zanimljivo leto“, završava Luka.

Inače, osim što se uspešno bave muzikom, Miroslav Petković je diplomirani sociolog i radi u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a Luka Radulović je nastavnik gitare u muzičkoj školi MusicLand, profesionalno se bavi fotografijom i prevodilac je za engleski jezik.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com