Obrazovanje

Bratislav Vučković i direktori o saradnji opštine Palilula sa školama

Po tradiciji predsednik Gradske opštine Palilula na početku nove školske godine, organizuje susret sa direktorima osnovnih škola koje rade na teritoriji opštine kako bi utvrdili nove oblike saradnje. Tako su gosti novog predsednika ove opštine Bratislava Vučkovića bili direktori osnovnih škola ‘’Sreten Mladenović- Mika’’, ‘’Kralj Petar Prvi’’, ‘’Branko Miljković’’, ‘’Kole Rašić’’, ‘’Bubanjski heroji’’, ‘’Desanka Maksimović’’ u Čokotu i ‘’Branko Radičević’’ u Gabrovcu.

Sastanku je prisustvovala i većnica Grada Niša, profesor dr Marija Ranđelović, resirno zadužena za obrazovanje.

‘’Obrazovanje je temelj svakog društva, a toga se pridržavamo i mi u Gradskoj opštini Palilula i zato na početku svake školske godine nama gosti budu direktori škola’’, kaže Bratislav Vučković. ‘’’Na ovim sastancima razgovaramo sa direktorima i osluškujemo njihove probleme i potrebe. Palilula je specifična opština u odnosu na gradske jer kod nas ima i gradskih i seoskih škola i svaka od njih se nosi sa različitim problemima i imaju različite potrebe. Smatrano da je potrebno da negujemo ravnomerni obrazovni razvoj, a opština će biti direktorima na usluzi. Zajedničko projektno nastupanje je neka vrsta nove šanse i za opštinu i za škole’’.

Gradska većnica profesor dr Marija Ranđelović je posebno istakla da je škola važna kategorija društva.

‘’Lokalna samouprava ima svoj značaj ali i svoja zaduženja kada je reč o školama. Sada smo se upoznali sa nasleđenim stanjem u ovim obrazovnim ustanovama kako bi smo mogli na pravi način da pomognemo razvoj školstva na ovom području. Veoma je važno da su sve ove škole sa tradicijom, da postoje preko 50 godina i u tom smislu imaju svoj značaj ali im je potrebna i pomoć. Tu smo da budemo most između škola, lokalne samouprave, ministarstva , nevladinog sektora, privrede i svih onih koji vrednuju znanje i koji mogu da pomognu’’- istakla je Ranđelović.

A najveći problemi škola povezani su sa samim školskim zgradama, njihovom sanacijom i obnovom. I pored toga direktori ne odustaju od novih ideja.

‘’Želja novog predsednika Gradske opštine Palilula da već u prvim danima svoh mandata vidi direktore škola mnogo obećava.To govori da je zainteresovanost rukovodstva za obrazovanje još i veće nego što je ranije bilo. U konstruktivnom razgovoru koji smo imali sirektori škola su izneli probleme u svojim školama. Kada se radi o školi ‘’Bubanjski heroji’’ ona za dve godine obeležava pola veka postojanja. Već imamo urađene projekte za promenu stolarije i pomoć opštine bi nam tu puno značila’’- kazala je Verica Radenković, direktorka OŠ ‘’Bubanjski heroji’’.

Ona je dodala da u isturenom odeljenju planiraju da uvedu jednosmensku nastavu ali im je za to potrebna podrška i opštine i grada.

Škole na seoskom području uglavnom imaju problema sa fasadama i sa krovovima.Njihovi direktori očekuju isti status kao i škole u gradu, pa je jedan od predloga na kome se insitiralo je i uređenje dvorišta u školama na seoskom području.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com