Društvo

„Brankovi“ mladi pevači i igrači oduševili grčku publiku

Uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog Arsenija, Crkveno pevački i folkloroni ansambl mladih „Branko“ iz Niša, u okviru svog boravka od 24. jula do 1. avgusta 2019. godine u Dečjem kampu u Stavrosu, nastupio je na centralnoj bini u gradskoj luci i dostojno predstavio Nišku eparhiju, grad Niš i svoju zemlju. Oni su svojim nastupom uveličali obeležavanje Dana grčke opštine Volvi i grada Stavros.

Ovacije, oduševljenje i gromoglasan aplauz, nakon svake tačke, skromne su reči kojima bi mogla da se opiše emotivna reakcija grčke publike i brojnih turista na nastupu u gradskoj luci u mestu Stavros.

Publika je grmoglasnim aplauzom posebno nagradila izvođenje temperamnetih igara sa Stare planine, dok je posebnu reakciju izazvao nastup hora mladih i izvođenje poznate grčke kompozicije.

Ovim nastupom u prijateljskom gradiću Stavros, mladi niški igrači i pevači, još jednom su dokazali da su dostojni čuvari i promoteri srpske kulture i tradicije i da su spremni za još veće umetničke izazove, pa i profesionalnu karijeru.

Program obeležavanja „gradske slave“ i proslave zaštitnice Svete Paraskeve, počeo još 25. jula večernjom službom i litijom gradskim ulicama, a zvršio se sinoć upravo nastupom mladih „Brankovih“  igrača i pevača.

Foto: CPD „Branko“

U okviru svog prijateljskog boravka, a na poziv rukovodstva opštine, 40-toro „Brankovih“ mladih pevača i igrača, na čelu sa ocem Aleksandrom kao vođom puta, boravi od 24. jula, do 1. avgusta u jednom od najpozntijih kampova za mlade u Grčkoj u gradu Stavros, u kome već decenijama borave mladi iz cele Grčke, razmenjujuću kulturu i običaje.

Predsednik Dečijeg kampa u Stavrosu: Mladi „Brankovi“ pevači i igrači uvek su dobrodošli

„Činimo sve da 40-toro dece, igrača i pevača iz ansambla mladih CPD „Branko“ iz Niša, provedu svoje vreme u našem Kampu u Stavrosu što lepše i kvalitetnije. Ovo je i za nas jedno novo iskustvo, i uvek su dobrodošli“, rekao je Hristos Savapulos, predsednik te ustanove za decu.

Foto: CPD „Branko“

„Pod pokroviteljstvom Republike Grčke u Stavrosu, gradiću opštine Volvi, radi „Dečiji kamp Stavros“ u kome u svakom trenutku boravi do 300 dece iz Grčke, dece kojoj roditelji ne mogu da plate letovanje, jer rad ove ustanove kompletno finansira država“, govori gospodin Hristos Savapulos, predsednik te ustanove za decu.

Kamp se nalazi u neposrednoj blizini centra grada u prekrasnoj šumi borova i maslina. U bezbednim šatorima, podignutim na betonskim podestima borave deca od 8 do 14 godina po grupama, sa odvojenim muškim i ženskim delom.

Tokom boravka, deca imaju sve uslove, od sanitarno-tehničkih, pet obroka dnevno koji se spremaju na licu mesta u kuhinji, kao i mnogobrojne aktivnosti.

Tu je i ambulanta sa stalno dežurnim lekarom, koji takođe spava u jednom od šatora.

„Nakon jutarnjeg dizanja zastave i doručka deca odlaze na plažu do sledećeg obroka, potom imaju slobodno vreme, večeru i razne kulturne i sportske aktivnosti, pre odlaska na spavanje“, kaže Savapulos i dodaje da „jednom nedeljno uz pratioca, imaju i „šetnju gradom“ u toku svog desetodnevnog boravka u Kampu“.

Pored odlaska na plažu i kupanja u moru, deci su na raspolaganju sportski tereni, a uveče na bini-amfitetru odvijaju se mnoge predstave i priredbe sa animatorima, gde deca mogu da pokažu svu svoju kreativnost.

Takođe, u kampu, povremeno borave penzionerske grupe iz Grčke, Srbije i drugih zemalja.

„Brankovi“ juniori sa vođom puta ocem Aleksandrom, završavaju svoj boravk u Grčkoj 1. avgusta

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com