Kultura

Branislavu Jankoviću nagrada “Miroslav Dereta”

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Miroslav Dereta” za neobjavljeni rukopis je Nišlija Branislav Janković za roman “Mačka u koferu”, saopštila je danas izdavačka kuća “Dereta”.

U saopštenju se navodi da je na 14. Deretin konkurs za neobjavljeni roman stiglo 108 rukopisa, a žiri u čijem sastavu su bili Zoran Bognar, Jasmina Ahmetagić i Petar V. Arbutina jednoglasno je odlučio da Jankoviću pripadne nagrada za ovu godinu.

Žiri je naveo da je roman “Mačka u koferu” izraz autorove “visoke književnoteorijske samosvesti, razvijene na tragu borhesovske, a u srpskoj književnosti ponajviše basarijanske paradigme”

“Potraga za jednim koferom, u jednom vozu – to je samo okosnica za rad piščeve imaginacije koja se prezentuje u ovom duhovitom, razigranom, u izvesnom smislu i programskom romanu, koji elaborira jednu poetiku i jedno vidjenje života. U ovoj ‘čudnoj knjizi’ koja svoju čudnovatost programatski razotkriva, djavo prodaje dušu ljudima za rakiju, a autor je u ulozi Boga, koji stvara svet ni iz čega, ograničavajući proizvoljnost isključivo poetičkim zakonitostima žanra, koje promišlja, prekoračuje i preispituje”, navodi se u obrazloženju žirija.

“Deretina nagrada je nešto što, pre svega, obavezuje pisca koji ju je dobio – da opravda svoj rad i da bude još bolji. Koliko god priznanje prijalo, ono je i neka vrsta granice koju stvaralac mora preći”, rekao je Janković Niškim Vestima.

Branislav Jovanović do sada je objavio romane “O vukovima i senkama”, “Suze Svetog Nikole”, “Vetrovi zla”, “Peta žica”, “Poslednji cirkus na svetu” i “Gvozdeni oblaci” , knjigu priča “Bezimeni” i zbirku poezije “Februarski brodovi”.

Uručenje nagrade “Miroslav Dereta” Branislavu Jankoviću i promocija romana “Mačka u koferu” najavljeni su za početak decembra u “Galeriji 73” u Beogradu, u okviru manifestacije “Decembarski dani Čukarice”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com