Kultura

Branislavu Jankoviću nagrada „Miroslav Dereta“

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Miroslav Dereta“ za neobjavljeni rukopis je Nišlija Branislav Janković za roman „Mačka u koferu“, saopštila je danas izdavačka kuća „Dereta“.

U saopštenju se navodi da je na 14. Deretin konkurs za neobjavljeni roman stiglo 108 rukopisa, a žiri u čijem sastavu su bili Zoran Bognar, Jasmina Ahmetagić i Petar V. Arbutina jednoglasno je odlučio da Jankoviću pripadne nagrada za ovu godinu.

Žiri je naveo da je roman „Mačka u koferu“ izraz autorove „visoke književnoteorijske samosvesti, razvijene na tragu borhesovske, a u srpskoj književnosti ponajviše basarijanske paradigme“

„Potraga za jednim koferom, u jednom vozu – to je samo okosnica za rad piščeve imaginacije koja se prezentuje u ovom duhovitom, razigranom, u izvesnom smislu i programskom romanu, koji elaborira jednu poetiku i jedno vidjenje života. U ovoj ‘čudnoj knjizi’ koja svoju čudnovatost programatski razotkriva, djavo prodaje dušu ljudima za rakiju, a autor je u ulozi Boga, koji stvara svet ni iz čega, ograničavajući proizvoljnost isključivo poetičkim zakonitostima žanra, koje promišlja, prekoračuje i preispituje“, navodi se u obrazloženju žirija.

„Deretina nagrada je nešto što, pre svega, obavezuje pisca koji ju je dobio – da opravda svoj rad i da bude još bolji. Koliko god priznanje prijalo, ono je i neka vrsta granice koju stvaralac mora preći“, rekao je Janković Niškim Vestima.

Branislav Jovanović do sada je objavio romane „O vukovima i senkama“, „Suze Svetog Nikole“, „Vetrovi zla“, „Peta žica“, „Poslednji cirkus na svetu“ i „Gvozdeni oblaci“ , knjigu priča „Bezimeni“ i zbirku poezije „Februarski brodovi“.

Uručenje nagrade „Miroslav Dereta“ Branislavu Jankoviću i promocija romana „Mačka u koferu“ najavljeni su za početak decembra u „Galeriji 73“ u Beogradu, u okviru manifestacije „Decembarski dani Čukarice“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com