Politika

Branislav Jovanović: PAŽNJA: NIŠ U DIMU, MASKE NA LICE!

„Još na pretprošloj sednici Skupštine Grada Niša komentarisao sam informaciju da je pored Valjeva, Niš najzagađeniji grad ugljen – dioksidom i ugljen – monoksidom u Srbiji i da je to otprilike tri ili četiri puta više nego u Pekingu koji ima znatno veći broj stanovnika nego ova dva grada. Situacija se u međuvremenu pogoršala tako da je sada Niš ubedljivo na prvom mestu po zagađenosti vazduha. Alarmantno je do te mere da ujutru možete videti Nišlije kako šetaju sa maskama na licu“, kaže Branislav Jovanović, odbornik koalicije „Niš, moj grad“ u Skupštini Grada Niša.

On kaže da je još odavno kostatovao da se ništa ne radi po pitanju toplifikacije grada, jer se iz Programa izgradnje jasno vidi da se ne predviđa izgradnja toplovoda u našem gradu, tako je bilo i 2017.godine, a evo, kako tvrdi, ni danas nije bolje.

„To isto važi i za gas koji je došao do Niške Banje, a ništa se ne radi ni po pitanju priključenja na gasovodnu mrežu“, kaže Jovanović i nastavlja:

„Još pre dve godine sam kazao da situaciju u našem gradu otežavaju i kotlarnice na mazut. Ništa se nije uradilo od strane rukovodstva Grada da se kotlarnice priključe na gas, a ima ih četiri ili pet u Nišu. Činjenica je da niko više ne želi da se priključi na toplovodnu mrežu, što je na Korisničkom savetu Grada konstatovao i sam direktor Gradske Toplane, iako toplovodi prolaze pored novoizgrađenih zgrada. Mnogi se greju na drva, ugalj i pelet, što dodatno otežava situaciju u našem gradu“, objašnjava on.

Kaže i da je poražavajuće to što se deci i našim sugrađanima ograničava kretanje i ne preporučuje izlazak u jutarnjim i večernjim satima. On dodaje da je svako ko se šetao u večernjim satima ulicama Niša mogao da oseti neprijatno peckanje u očima.

„Sramno je da nam se predlaže kretanje gradom sa maskama koje čak i ne pomažu. Čuli smo u medijima od stručne javnosti i da smo, eto, sami izabrali da živimo u Nišu, a ne na Zlatiboru što je dodatno poniženje za naš grad. Gradska vlast sve vreme ćuti o ovom problemu, iako Niš ima Mernu stanicu kod Higijenskog zavoda, a građani prvo saznaju iz beogradskih medija o zagađenosti vazduha u gradu. Šta li se još krije od niške javnosti,“ zaključuje Jovanović i dodaje na kraju:

„Koliko mislimo o zdravlju govori i činjenica da je Niš najpoznatiji po razvijenom pušačkom turizmu dok se savremeni svet toga kloni.“

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button