Politika

BRANISLAV JOVANOVIĆ: Od gradskih preduzeća Nišlijama ništa

„Velika niška javno komunalna preduzeća „Parking servis” i „Tržnica” imaju na raspolaganju gradsko zemljište koje koriste na neracionalan način. JKP „Tržnica” ima oko 1700 tezgi, preko 150 lokala, desetak i više pijaca koje je dobilo od Grada, a JKP „Parking servis” ima više hiljada parking mesta i nekoliko garaža odakle ubire prihode. Najtragičnije je to što JKP „Tržnica” radi sa gubitkom, a profit JKP „Parking servis” je ogroman. Ovo javno komunalno preduzeće je u prošloj godini na godišnjem nivou uplatilo u budžet Grada svega 900.000 dinara od svoje dobiti što je frapantno i ponižavajuće, a od Grada su za samo mesec dana i bez naknade dobili podzemnu garažu u Tržnom centru Ambasador kao i 90 parking mesta pored Tvrđave tj. pored glavne autobuske stanice. Sa svih tih mesta će naplaćivati parking, a građani Niša od toga neće imati nikakvu korist. Gde ide taj novac?”, pita Branislav Jovanović, odbornik koalicije „Niš, moj grad” u Skupštini Grada Niša.

On kaže da je očigledno da Niš ulazi u jednu opasnu fazu zaduživanja javno komunalnih preduzeća i ustanova sa sve većim brojem gubitaša jer je, kako kaže, u prethodnoj lokalnoj vlasti važilo pravilo da se budžet Grada ne zadužuje, ali sav teret krize i lošeg rada kao i nesposobnosti lokalne vlasti prebačen je upravo na javno komunalna preduzeća i ustanove u kojima se kriza u funkcionisanju ovog već prevaziđenog sistema najviše oseća.

„Koncept rada u javno komunalnim preduzećima je prevaziđen, zastareo i pod hitno treba preći na javno privatno partnerstvo kao „lek” za „bolest” koja ih je zahvatila”, apeluje Jovanović.

On podseća da je čak i ministarka Zorana Mihajlović apelovala sa državnog nivoa na Srbijagas i Elektroprivredu da moraju u narednom periodu da se reorganizuju i daju u većoj meri novac u republički budžet, da se izvrši njihova konsolidacija i ostvari efikasnost u radu.

„To se odnosi i na niška javno komunalna preduzeća, pre svega na JKP „Parking servis”, JKP „Tržnica”, a i JKP „Naisus”, jer im je Grad dao najveće i jedino bogatstvo, gradsko zemljište i izvorišta, a ne donose nikakvu dobit, rade na granici efikasnosti ili sa gubicima. Od toga što su dobili sve besplatno moraju da budu odgovorna društvena preduzeća, da građani imaju korist, a ne da se ponašaju, kako kaže ministarka, kao „carevine”, zaključuje Jovanović i poručuje gradskim čelnicima:

„Krajnji je trenutak da novac od prihoda javno komunalnih preduzeća ide građanima i našem gradu koji od toga treba da živi i da se gradi.”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com