Politika

BRANISLAV JOVANOVIĆ: Niš, grad rekordnih zaduženja

“Glavni trend niških javno komunalnih preduzeća je da sa novim direktorima idu i nova zaduženja prema Gradu, a Gradsko veće odobrava novac kao da imamo budžet Beograda. I sam predsednik reče da je budžet glavnog grada 13:1 u korist prestonice. Njihov je 1,25 miijardi, a naš 85 miliona evra i kako je takođe predsednik kazao niški budžet mora da skoči 200 ili 300 miliona u naredne četiri godine jer je najmanji od sva 3 najveća srpska grada. To se nikada neće desiti, jer gradski čelnici izgleda kao da ne čuju da treba budžet Grada da se poveća, a ne krediti. I, evo, niškom JKP “Mediana” odobren je kredit od 740.000 evra, iako je kreditna zaduženost ovog javno komunalnog preduzeća na kraju prošle godine bila oko 403 miliona dinara”, kaže Branislav Jovanović, odbornik koalicije “Niš, moj grad” u Skupštini Grada Niša.

Jovanović kaže da sva niška javno komunalna preduzeća “preživljavaju na ler”, dok su lokalnoj vlasti puna usta hvalospeva na svoj računa, a zaduženja se gomilaju.

“Kreditni dug Grada je 1,2 milijarde dinara, dug niškog Vodovoda je blizu 500 miliona dinara, dug Toplane blizu milijardu dinara sa kreditom sa rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja, kredit odobren na prošloj sednici Skupštine Grada, dug JKP “Mediana” blizu 600 miliona dinara plus kredit koji je odobren od strane Gradskog veća od 740.000 evra. Grad je vratio dug JKP “Tržnica” i vraća dugovanja JKP “Gorica” od blizu 700 miliona dinara, a “Pčelici” pozajmljuje novac. Dakle, ukupna zaduženost Grada je preko 4 milijarde dinara. Princip “potrošim više nego što zaradim” ili “budi naš, pa radi šta znaš””, naglašava Jovanović.

On kaže da je bivšoj vlasti stalno stavljano na teret kako je zadužila grad i da zato trenutno gradsko rukovodstvo ne može ništa da radi.

“Gospodo, vi ste na vlasti već deset godina i ovaj dug javno komunalnih preduzeća od preko 4 milijarde dinara je stvaran što ćemo videti na narednoj sednici Skupštine Grada koja je predviđena za sredinu avgusta gde nas čeka rebalans gradskog budžeta sve sa tendencijom daljeg zaduženja. Svaka čast, po dugovanjima ste prevazišli 1996. godinu, to je retko kome pošlo za rukom. Rekordna zaduženost Grada, a ništa se kapitalno ne gradi i radi, to je naša realnost”, zaključuje Jovanović i pita gradske čelnike:

“Iz kojih srdstava ćete vraćati ovolika kreditna zaduženja? U niškom Vodovodu i JKP „Mediana” drastično nabavljaju vozila, a dugovi rastu. Do promena u gradu će neminovno doći jednog dana, a ko će dugove da vrati? Da ne dođemo samo u situaciju da je predsednik u pravu što viče na vas, kao nekada što je vikao u parku na bivšeg gradonačelnika zbog ovog istog ojađenog gradskog budžeta.”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com