Hronika

Branislav Jovanović najavio tužbe protiv inspektora zbog neosnovanog pritvora

Nekadašnji direktor niške Direkcije za izgradnju Branislav Jovanović najavio je danas podnošenje krivične prijave protiv višeg javnog tužioca i policijskih inspektora koji su odgovorni za to što su on i sedmoro njegovih saradnika proveli bezmalo dva meseca u pritvoru.

Jovanović je podsetio da su njegovi saradnici i on uhapšeni u martu 2014. godine zbog sumnje da su malverzacijama oko izgradnje toplovoda oštetili budžet grada, ali da su oslobodjeni nakon 59 dana, bez optužnice i vodjenja krivičnog postupka.

Prema Jovanovićevim rečima, nadležni u policiji i tužilaštvu moraju da odgovaraju zbog neosnovanog hapšenja, kao i zbog toga što će iz državnog budžeta biti izdvojena značajna sredstva za nadoknadu štete ljudima koji su neosnovano bili uhapšeni.

“Apelacioni sud u Nišu je minulog oktobra potvrdio da je moje hapšenje bilo neosnovano i dosudio mi nadoknadu štete zbog neosnovanog pritvora. Posle šest godina borbe pravda je pobedila.Ovom presudom Apelacionog suda u Nišu stvorena je i mogućnost vođenja krivičnog postupka za zloupotrebu službenog položaja i lažne krivične prijave protiv nas, koju je osmoro koje je podnela Policijska uprava Niš. Oni treba da odgovaraju za višemilionsku štetu koja je naneta budžetu Republike Srbije, koju su na kraju platili poreski obveznici Republike Srbije”, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare ispred zgrade Policijske uprave u Nišu.

On je kazao da su njegovi saradnici takodje na sudu dobili pravo na nadoknadu štete, ali da dvoje, na žalost, nije dočekalo potvrdu da su bez osnova bili uhapšeni.

“Uhapšeni smo zbog sumnje da smo oštetili budžet grada, a mi ne samo da nismo oštetili budžet, već je grad za te radnje za koje smo optuženi ostvario dobit od 10 miliona dinara”, rekao je Jovanović.

 


Prema njegovim rečima, istina je mogla da bude utvrdjena za samo “pet minuta”, jednostavnim uvidom u dokumentaciju Direkcije za izgradnja grada.

“Nije bilo potrebe za pritvorom, niti petosatnim pretresom mog stana, niti za višečasovnim ispitivanjem u odeljenju za privredni kriminal niške Policijske uprave”, izjavio je Jovanović.

Kako je kazao Jovanović, uhapšen je zbog političkog obračuna, kao i “osvete” gradjevinske mafije.

“Mi smo u to vreme u Direkciji pokretali postupke protiv onih koji su uzurpirali gradjevinsko zemljište, a nisu plaćali gradu “komunalije” za objekte koji su gradili. Gradjevinska mafija je potplatila ljude koji su pokšali da nam nešto pronadju i da nas ućutkaju”, istakao je Jovanović.

Prema Jovanovićevim rečima, ista grupa ljudi u policiji i tužilaštvu koja je uhapsila njegove kolege i njega, odgovorna je za to što je još desetak uglednih gradjana Niša u to vreme neosnovano bilo u pritvoru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com