Politika

BRANISLAV JOVANOVIĆ: Čelnici ćute, a kriza u Nišu kulminira

Odbornik Koalicije “Niš moj grad” u Skupštini grada Niša Branislav Jovanović, predao je za sledeću sednicu predsedniku Skupštine Grada Niša kroz odborničke inicijative, inicijativu kojom traži izveštaje Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj, Direkcije za izgradnju grada, kao i izveštaj o završnom računu budžeta.

 

“Hoćemo da znamo gde i kako se troši novac za sport, novac gradskih opština i udruženja građana. Tražim i hitno formiranje višestranačkog anketnog odbora, povodom materijala koji sam dobio od radnika Gradske uprave, da u saradnji sa državnim organima i čelnicima Grada, koji su takođe informisani, razmotri javašluk, a odnosi se na tarife koje se naplaćuju za usluge od građana i privrednih subjekata u gradu kao i dobijanje lokala, kvadrata stanova i gotovine od svakog investitora koji gradi u Nišu, kako stoji u materijalu. Želimo da tome damo na značaju preko anketnog odbora i rasvetlimo ono o čemu su radnici Gradske uprave pisali, jer je korupcija očigledno zavladala”, kaže Branislav Jovanović, odbornik koalicije „Niš, moj grad” u Skupštini Grada Niša.

On kaže da za najvažnija programska dokumenta Grada nemamo nikakve izveštaje niti u finansijskom niti u fizičkom obimu izvršenja za prethodnu godinu.

„Kako tek obični građani mogu da se informišu na koji način se troši novac iz budžeta kada je sve obavijeno velom tajni. Tražili smo izveštaj o završnom računu budžeta, rečeno nam je da će biti u junu, ali od toga ništa. Ništa ne znamo o predlogu plana razvoja Grada Niša za 2021. godinu koji je usvojen još aprila prošle godine”, naglašava Jovanović.

Prema njegovim rečima odbornici ne znaju ništa ni o Kancelariji za lokalni i ekonomski razvoj, šta je urađeno poslednjih godinu dana, iako se, kako kaže, radi o instituciji koja predstavlja „lokomotivu” razvoja grada.

„Da apsurd bude veći na dnevnom redu za narednu sednicu Skupštine je Program lokalnog ekonomskog razvoja grada za 2022. godinu, a mi još nemamo izveštaj šta je urađeno za 2021. godinu”, kaže Jovanović.

On tvrdi da je sve veći bunt nezadovoljnih građana zbog stanja na niškim ulicama, a nema izveštaja šta je Direkcija za izgradnju grada uradila u prošloj i šta se planira u ovoj godini. Kaže i da su dobijena značajna sredstva od države za sport krajem prošle godine, blizu 200 miliona dinara, ali da niko ne zna gde se i kako troši taj novac.

„Bave se karavanima i obilascima umesto da se putem javne rasprave ispoštuju interesi građana. Tražimo da se uradi rebalans budžeta zajedno sa usvajanjem završnog računa za ovu godinu, jer u delu socijalnih davanja Grad mora da preduzme neke mere i da zaštiti najosetljivije kategorije, a to su deca i penzioneri kao i da izađe sa konkretnim merama zbog očekivane ekonomske krize koja se zahuktava i koju uveliko najavljuju”, zaključuje Jovanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com