DruštvoMoja priča

Braća Tomislav i Miodrag već tri decenije izrađuju četke

Braća Stevanović, Tomislav i Miodrag, kažu da mogu da naprave oko 200 vrsti četki u svojoj radionici u Gornjem Dušniku. Zanat su nasledili od svog oca Vidosava i sačuvali ga, ali žale što nova generacija u porodici nije zainteresovana za ovaj posao koji ni malo nije lak.

Braća Stevanović su poznati u celoj Srbiji po četkama koje izrađuju a kažu mogu da naprave sve što mušterije od njih zatraže. Dodaju kroz šalu da garanciju za svoje proizvode ne daju, ali da se niko od kupaca i ne žali. Za 30 godina koliko se bave ovim poslom Tomislav i Miodrag su naučili da je poštenje najbolja reklama, ali i da, koliko god tehnika napredovala, u svakom domaćinstvu će biti mesta za bar jednu četku. Kada je uhvatite u ruke da oribate pločice, mesto na odeći koje je uflekano ili bure u kome čuvate vino ili nešto slično, setite se braće Tomislava i Miodraga. Ako je od prirodnog materijala možda je baš ta četka delo njihovih ruku.

Foto: V.P.

U radionici im pomažu i supruge Biljana i Gorica, ali deca su zainteresovana za neke druge stvari. Braća Stevanović se boje da neće imati kome da prenesu svoje znanje i veštinu i da će radionica jednog dana ostati prazna.Deca hoće da pomognu ali niko od njih trojice ne vidi sebe u ovom zanatu.

“Ovo nije lak posao pa ih donekle i razumemo što ne žele da nastave porodičnu tradiciju”, kažu braća Stevanović. Materijal koji koriste za izradu četki pripremaju sami. Ništa ne dobijaju gotovo. Imaju i svoju strugaru u kojoj prave drvene delove četki koji su različite veličine ali i oblika.Sami štirkaju i dalaku.

Foto: V.P.

“Кada smo počinjali sve smo radili ručno. Sada kosristimo mašine ali je i pored toga potrebna fizička spremnost a posebno preciznost. Dnevno možemo da proizvedemo hiljadu. Najkvalitetnije četke su od prirodne dlake. Koristimo kravlji ili konjski rep. Sirovinu moramo da uvozimo iz Кine jer se niko više u našoj zemlji ne bavi preradom repova za naše potrebe”, kažu Tomislav i Miodrag.

Inače, četke se osim u domaćinstvima koriste i u industriji gde su, ponekad, nezamenjive.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com