Društvo

BOŽIJE ČUDO ILI NEOBIČNA PRIRODNA POJAVA: U porti crkve u selu Grkinja zagrljeni rastu bagrem i brest

Zagonetke koje vam postavi priroda ponekad vas ostave bez reči i racionalnog objašnjenja, ali je njena tajna upravo u tome. Poigrava se na neobičan način kao što je to učinila u porti crkve Uspenje Presvete Bogorodice u selu Grkinja u Zaplanju.

 

Pred prizorom koji tu može da se vidi mnogima je zastao dah, mnogi su sa nevericom gledali na sve, pokušali da objasne prizor pred sobom ali objašnjenje nisu imali ni stručnjaci iz Zavoda za zaštitu prirode.

U porti ovog hrama raste bagrem, a u njegovoj krošnji raste brest. I tako zagrljeni od korena do krošnje opstaju već godinama. Nebična ljubav, božiji dar, čudo prirode. Sve se splelo u zagrljaju dva stable.

Bagrem je, čini se, prihvatio brest u korenu, a onda je brest napravio divnu krošnju, da bi se iznad nje ponovo raširila krošnja bagrema.

“Ovu neobičnu pojavu primetili smo sredinom devedesetih kada je crkva renovirana. Tada je brest bio mali i niko nije očekivao da će narasti do impozantne veličine”, kaže Zoran Ilić, predsednik Crkvenog odbora.

Foto: V.M.

Obavestili su o neobičnoj pojavi u porti crkve i stručnjake iz Zavoda za zaštitu prirode.

“Kazali su nam da ne smemo poseći drvo ali nisu umeli da objasne ovu neobičnu pojavu”, kaže Zoran.

Objašnjava da svako ima svoje tumačenje ove pojave ali se trudite da ih tako sjedinjene sačuvaju što je duže moguće.

Za sveštenika Dušana Jankovića nema dileme. Božja čuda se dešavaju baš na ovakvim mestima.

Dušan Janković, sveštenik

“Nedavno sam preuzeo ovu parohiju ali sam odmah čuo za priču o neobičnom drvetu i ponosan sam što je ono našlo svoje mesto pod okriljem božjeg hrama. Brest je od davnina bio zapis drvo i verujem da je ovo neka božja poruka svima nama”, kaže sveštenik.

Meštani sela Grkinja su pokrenuli inicijativu da ovo stablo bude proglašeno za spomenik prirode kao što je slučaj divljom kruškom oskorušom u obližnjem školskom dvorištu.

Na teritoriji grada Niša postoji sedam zaštićenih stabala, beli dud u Niškoj Banji, cer zapis u Leskoviku, dud u Medoševcu, hrast kod Banjičkog jezera, hrast Lužnjak i Rajkovićev hrast u Donjoj Trnavi i Novoselski brest.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com