Kultura

Božićni koncert NCPD “Branko”

Sa blagoslovom Njagovog preosveštenstva Episkopa niškog Arsenija, tradicionalni “Božićni koncert” NCPD “Branko”, održaće se u utorak 8. januara 2020. godine u Svetosavskom domu, sa početkom u 19. sati.

Niška publika imaće priliku da pored srpskih, čuje kompozicije, poznatih svetskih autora, duhovne i svetovne muzike. Organizacija, Uprava Sabornog hrama u Nišu, ulaz besplatan.

Niška crkvena pevačka družina „Brankoˮ zvanično je osnovana 1. septembra 1887. godine, mada se u literaturi i pojedinim arhivskim izvorima kao datumi osnivanja pominju i Božić i Đurđevdan koji je proglašen za slavu Društva. Bilo je to nepunu deceniju posle oslobođenja Niša od Turaka, 1878. godine, u vreme ubrzanog prosvetnog i kulturnog razvoja i preobražaja grada.

Dečiji hor „Brankoˮ je osnovan 1995. godine kao podmladak istoimene Crkvene pevačke družine „Brankoˮ pri Sabornom hramu u Nišu, s blagoslovom tadašnjeg episkopa niškog a potonjeg patrijarha srpskog g. Irineja.

Crkveno-igrački ansambl „Brankoˮ je osnovan 2004. godine na inicijativu članova uprave NCPD „Brankoˮ, kao novi vid organizovanja dece koja su tih godina prilazila crkvi, tražeći svoje mesto u njoj.

Pored sasluženja-pojanja u niškom Sabornom hramu, Družina, dobitnik mnogih domaćih i svetskih priznanja, je izrasla u duhovnog i kulturnog “ambasadora” Niša i Srbije na Balkanu, Evropi, širom sveta i ponosno stoji rame uz rame profesionalnim horovima u okruženju, kao prepoznatljiv brend juga Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com