Obrazovanje

Borini gimnazijalci sa učenicima iz Danske i Holandije o klimatskim promenama

Gimnazija “Bora Stanković” je od 8. do 10.marta domaćin učenicima, profesorima i nevladinim organizacijama iz Danske i Holandije, koji su u poseti Srbiji u okviru Erazmus + projekta “European Climate Change Curriculum”.

U ovom projektu gimnazija  “Bora Stanković” učestvuje kao partner od 2020. godine  sa grupom svojih učenika i profesorima koordinatorima, Ivanom Tonsa i Nikolom Petrović. Glavni ciljevi ovog projekta, osim edukacije srednjoškolaca na temu ekologije i klimatskih promena, su pisanje elektronske knjige koja se bavi ovom temom kao i stvaranje pratećeg veb sajta.

U okviru programa ove učeničke razmene u Srbiji organizovan je veliki broj radionica, predavanja eminentnih stručnjaka koji se bave klimatskim promenama u Srbiji, kao i prezentacija najboljih učeničkih kompanija Gimnazije “Bora Stanković”, kao što je Ekolim sa svojim mentorom, Anom Ivić Veljković.

Goste iz Danska i Holandije učenici Gimnazije „Bora Stanković“ upoznali su sa svojom kompanijom Ekolim koja je pažnju javnosti na sebe skrenula svojim proizvodom – solarnim panelom napravljenom od limenki.

Solarnim panelom od limenki učenici ove gimnazije  su učestvovali na regionalnom  takmičenju učeničkih kompanija srednjoškolaca koje organizuje organizacija “Dostignuća mladih“. Na nacionalnom takmičenju koje je održano protekle godine osvojili su treće mesto. Zajedno sa još dve učeničke kompanije, prvoplasirane i drugoplasirane na državnom takmičenju, predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija.

„Od nagrada koje osvajamo fraže nam je  to što svojim proizvodom štitimo životnu okolinu i doprinosimo, ukoliko naš proizvod zaživi, da Niš dobije čistiji vazduh, a domaćinstva uštede na troškovima. Panel služi za zagrejavanje prostorijia, dosta je jevtiniji od ostalih panela i smanjuje troškove grejanja od 20 do 40 posto, a najvažnije je da ne izbacuje štetne materije“, kažu članovi ove učeničke kompanije.

Gosti iz Danske i Holandije posetili su i Naučno-tehnolški park u Nišu.

 

Učenici iz svih partnerskih škola su se sastali prvi put u Roskildu, u Danskoj, a očekuju ih razmene u Amsterdamu i Madridu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com