Društvo

BORBA ZA ŽENSKI IDENTITET kroz priču o odrastanju i herojima

Održan je još jedan razgovor u prostorijama „EU info kutka” u okviru ciklusa „Žene stvaraju — razgovori koji pokreću”.

Gošća je bila autorka i magistarka multimedijske umetnosti Maja Iskra sa svojim debitantskim delom „Aperkat” u kome pokreće neka od najvažnijih pitanja savremenog doba, kao što su smisao ljudskosti i svrha međuljudskih odnosa. Razgovor je vodila pesnikinja i filološkinja Milica Vučković.

Iako nova na književnoj sceni, Maja Iskra je svojim romanom “Aperkat” osvojila pažnju publike i kritike. Roman se bavi suštinskim pitanjima današnjice, istražujući smisao ljudskosti i međuljudske odnose. Kroz priču o odrastanju u teškim okolnostima, sa složenom porodičnom dinamikom i ekstremnim situacijama, Iskra postavlja pitanja o borbi, brutalnosti i plemenitosti.

Književni kritičari i kritičarke posebno su primetili snažne ženske likove kojima je roman Aperkat protkan.
„Većina žena koje me okružuju u stvarnom životu, neuporedivo su hrabrije i karakterno snažnije od njihovih muških partnera. One su pokretačice lavina, one su te koje pale vatru i odlaze u lov, one drže konce u svojim rukama. Inteligentne su i borbene, prave vučice, posebno kao majke. Žene su nindže. To je surova stvarnost.

S druge strane, konstrukcija ženskih likova na filmu i u literaturi je dijametralno suprotna. Iza većine filmova i knjiga kojima se pridaje medijski prostor još uvek stoje muškarci. Muški likovi su mahom interesantni, višeslojni, moćni, dok su protagonistkinje, ukoliko ih uopšte ima u prvom planu, uglavnom simplifikovane, što je sve nesnosnija i opasnija neistina.

Kao devojčica tragala sam za ženskim likom u književnosti i kinematografiji koji bi mi mogao poslužiti kao borbeni uzor, međutim, njih nije bilo u ponudi. Samo muškarci su spasavali svet, samo oni su mogli da rasplamsaju iskru borbenosti u detetu. Žene su prikazivane kao žrtve, žrtve života, ali vrlo često i nasilja, a ko želi da se poistoveti sa žrtvom? Deca koja odrastaju sigurno ne.
Potresna mi je činjenica da se posle toliko godina nije ništa značajno promenilo, te da devojčice koje danas odrastaju nemaju ništa više ženskih uzora od onih koje su imale moje generacije.

Srećom, danas postoje i autorke i režiserke koje neumorno rade na stvaranju kompleksnih i snažnih ženskih likova, u skladu sa stvarnošću. Aperkat je u tom smislu moj lični doprinos.“
Literarni talenat Maje Iskre potvrđen je osvajanjem drugog mesta na Festivalu evropske kratke priče 2018. godine, dok je roman “Aperkat” zauzeo drugo mesto na konkursu izdavačke kuće BOOKA, među čak 575 prijavljenih romana.

Maja Iskra je svojim romanom “Aperkat” ušla u širi izbor za NIN-ovu nagradu, kao i u najuži izbor za Nagradu „Zlatni suncokret” i Nagradu „Beogradski pobednik”, istaknute nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku u 2023. godini.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com