Društvo

Borba protiv nasilja nad ženama je i borba protiv predrasuda

Ustanova Sigurna kuća se osim osnovne delatnosti stalno zalaže da proširi svoje aktivnosti kako bi što više doprinela borbi protiv nasilja nad ženama. Osim organizovanog rada na prevenciji i podizanju svesti o problemu nasilja u porodici, psiholozi ove ustanove sproveli su više istraživanja koja su prezentovana na brojnim Medjunarodnim naučnim skupovima.

Po rečima direktorke Sigurne kuće Sonje Šćekić za sprečavanje nasilja nad ženama potrebno je mnogo više od samog ukazivanja da je ono “neprihvatljivo”.

Foto: V.P.

“Deo posla koji moramo da uradimo je rad na menjanju stavova koji jačaju i održavaju stereotipe i predrasude prema ovom problemu. Predrasude o nasilju nad ženama podstiču i opravdavaju nasilje i utiču na to kako će sredina ali i sama žrtva na nasilje reagovati. Veoma često kod žena koje trpe nasilje predrasude izazivaju strah od osudjivanja okoline ukoliko nasilnog partnera napuste. Prerasude teško izumiru, ali ne treba gubiti nadu, jer niko nije rodjen sa predrasudama.One se nauče, ali se mogu i odučiti”, kaže direktorka Sigurne kuće Sonja Ščekić.

Ona dodaje da stručna služna Sigirne kuće trenutno sprovodi istrazivanje  pod nazivom “Percepcija ravnopravnosti polova i uticaj stereotipa i predrasuda prema nasilju nad ženama”.

“Reč je o kvantitativnom istrazivanju gde u prvom delu koristimo psihološki instrument pod nazivom ,,Skala ravnopravnosti polova,, koja se odnosi na više oblasti koje se tiču: bračne, profesionalne, socijalne, obrazovne i roditeljske uloge, dok su u drugom delu upitnici koje smo konstruisali za potrebe  istrazivanja. Rezultate ćemo da predstavimo krajem marta, a u planu je da na ovu temu radimo i radionice, jer je veoma važno raditi na uklanjanju rodnih stereotipa i predrasuda posebno onih koje opravdavaju i podržavaju nasilje nad ženama. Neophodno je da se svi posvetimo prevenciji rodno zasnovanog nasilja, kako bismo svest o ovom problemu podigli na što veći nivo”, kaže Sonja Šćekić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com