Na kaficiSport

Bora Pelević: “Za Niš me vezuje najdraže kumstvo!”

Niš je prethodnih dana bio domaćin najboljim kik bokserima zemlje i regiona, što je bila i prilika da se neka od najvećih imena ovog sporta nađu u glavnom gradu Jugoistočne Srbije.

Tom prilikom, Nišlije su imale čast da budu domaćini Predsedniku Svetske kik boks federacije WAKO i Kik boks saveza Srbije, Borislavu Bori Peleviću, kojeg za naš grad vežu i neke lepe uspomene.

Na institutu za sport i fizičku kulturu INSEP u Parizu, 1986. i 1987. godine Pelević je diplomirao borilačke sportove, smer savate boks. Nosilac je Srebrne rukavice, najvišeg zvanja u savateu.

Majstor je karatea (crni pojas 4. dan) a zvanje je dobio polaganjem pred komisijom čiji je predsednik bio proslavljeni selektor i trener engleske karate reprezentacije, Tiki Donovan. Trenirao je karate klub „Partizan“, sa kojim je osvojio titulu šampiona Srbije. Osnovao je prvi kik boks klub u Srbiji gde se trenirao ful kontakt i savate boks.

Nis je domacin velikim imenima srpskog i svetskog kik boksa. Foto: Niske Vesti

U petak uveče, glavnom borbom za titulu Balkanskog profi prvaka između Radulovića i Mojtabe otpočeo je Međunarodni turnir pod nazivom “Balkans best fighters” kojoj su prethodile uvodne borbe između članova KBK “Niš” i takmičara iz regiona. Samu organizaciju ovog turnira Pelević je ocenio čistom desetkom.

“Profesionalni meč u kojem je pobedio Novak Radulović bio je sjajna uvertira za lepu predstavu koja se trenutno održava u dvorani “Čair”. I uvodne borbe bile su jako dobre i protekle su bez ijednog problema. Nažalost, zbog vremenskih uslova nije bila prepuna hala ali je posećenost bila solidna. Nadam se da će sve do samog kraja turnira biti u redu i da će organizacija proteći onako kako treba.” ocenio je Pelević.

Što se tiče kik boksa u Srbiji, stanje je ocenio kao veoma dobro, o čemu govori i podatak da ga je sam Ministar sporta Vanja Udovičić proglasio najuspešnijim i najtrofejnijim neolimpijskim sportom. Srpski kik boks se osim toga nalazi i među 5 najuspešnijih sportova po broju osvojenih trofeja.

“Raduje nas da je kik boks raspoređen ravnomerno po celoj Srbiji. Imamo jak Kik boks savez Vojvodine, Beograda, Centralne Srbije i Kosova i Metohije. Upravo na ovom takmičenju u Nišu imamo i učesnike iz Kosovske Mitrovice što je jako lepo videti. Izuzetno sam zadovoljan razvojem ovog sporta u našoj zemlji, jer imamo preko 120 klubova koji se redovno takmiče i osvajaju veliki broj medalja na inostranim takmičenjima”, ponosno ističe Predsednik.

Ove godine smo, dodaje, napravili izvanredne uspehe na Evropskom prvenstvu za juniore i kadete u Makedoniji, osvojivši ukupno 11 zlatnih medalja. Na seniorskom Svetskom prvenstvu u Budimpešti održanom pre mesec dana osvojeno je 7 zlatnih, 2 srebrne i 4 bronzane medalje, što je rezultat za ponos stanovnika naše zemlje.

Osim samim radom u srpskim klubovima, jednako je zadovoljan i činjenicom da proteklih 25 godina naša repezentacija održava redovne pripreme na Mitrovcu na Tari, gde je avgust rezervisan za mlađe kategorije, dok se u septembru i oktobru za svoja takmičenja pripremaju i naši seniori.

“Ponosan sam na sve naše takmičarke, takmičare i trenere. Prvo kažem takmičarke jer od 7 osvojenih zlatnih medalja na Prvenstvu sveta, čak 5 medalja su osvojile naše devojke, što se desilo prvi put u istoriji” ističe Pelević uz podatak da negde oko 35% takmičara čine devojke, na šta je posebno ponosan.

U Srbiji sve više raste interesovanje za kik boks, o čemu svedoči i podatak da se svake godine otvori desetak novih klubova, a zasluge za to idu na račun naših osvajača medalja, potvrđuje naš sagovornik.

Evo i primera, na ovom Kupu koji čak i nije zvanično takmičenje imamo preko 400 učesnika iz 9 zemalja, što je fenomenalno.

Poslednjih 45 godina, Bora Pelević daje veliki doprinos sportu, a sve je počelo kada je sa 17 godina postao šampion Kosova i Metohije u karateu. Kasnije odlazi u Beograd gde osvaja zlatnu medalju na Prvenstvu Srbije. Nedugo zatim prelazi u trenere i upoznavši se sa novom disciplinom – ful kontakt, odlučuje se za nešto čvršće sportove od karatea. U kik boksu se u potpunosti pronašao, najpre kao takmičar, doduše kako tvrdi “bez nekih rezultata jer je bio u ozbiljnim godinama”. Od tada do danas, već 34 godine uspešno radi u ovoj oblasti sporta.

Svetska federacija WAKO čiji je predsednik već dve godine priznata je od mnogih značajnih sportskih organizacija.

“Očekujem da početkom naredne godine budemo primljeni u porodicu Olimpijskih sportova. Naša organizacija okuplja 156 članova sa 5 kontinenata. Na Svetskim igrama ove godine, gde je kik boks prvi put učestvovao kao sport, Srbija je zauzela prvo mesto, što je veliki pomak u ovom smislu. Sve ide u najboljem pravcu i očekujemo priznanje od strane Olimpijskog komiteta.” ističe Pelević.

Zadovoljan je, kaže, tretmanom države i Ministarstva sporta. Na nedavno održanom Sajmu sporta u Beogradu, imali su odličnu prezentaciju kojoj je prisustvao između ostalog i predsednik Evropske kik boks federacije Roj Bejker, potom ministar Vanja Udovičić, predsednik Evropske asocijacije za studentski sport (EUSA) Adam Rocke i mnoga druga svetski priznata imena.

Tom prilikom potpisan je sporazum o uključivanju u EUSU čime je napravljen korak dalje, nakon nedavnog potpisivanja sporazuma o članstvu u FISU – Internacionalnu federaciju Univerzitetskog sporta. Još jedna potvrda da Pelević zajedno sa svojim saradnicima kvalitetno radi na popularizaciji ovog sporta je i to da će na Univerzijadi 2020. godine kik boks prvi put uzeti učešće kao sport.

Iako je njegov posao veoma odgovoran, pa već dve godine koliko traje mandat tek nekih 5-6 dana mesečno provede u Srbji, priznaje da Niš veoma voli i da vrlo rado dolazi ovde. Dodatno ga za naš grad vezuje i kumstvo, jedno od stotinak, ali ipak posebno i drago!

Naime, pre desetak godina “sasvim slučajno” je krstio petoro dece potpuno nepoznatim ljudima.

“Dobio sam telefonski poziv od nepoznate žene koja je zatražila da krstim njenu decu. Tada sam joj rekao da imam preko 100 kumstava i kako sam odlučio da više ne kumujem, međutim ni posle mog odbijanja nisu odustali. Ubrzo mi se javio i njen suprug koji mi se obratio sa istim zahtevom i dodao da, ukoliko ne pristanem, neće ni krstiti decu. Odlučio sam da ipak prihvatim i od tada imam u Nišu ove izuzetno drage kumove!” kroz osmeh priča Pelević, koji se i dan danas redovno čuje sa svojim kumovima i dodaje da će iskoristiti ovaj boravak u Nišu da se sa njima i sastane.

Još jedna lepa priča sa pozadinom iz našeg grada, koja nas vezuje za neka od najvećih imena iz gotovo svih oblasti društva. Ova nam je posebno draga, kao što je Bori drago kumstvo njegovih Nišlija… Naši sugrađani mogu da budu ponosni na činjenicu da je sve veći broj onih ljudi koji naš grad vole i uvek mu se rado vraćaju.


Dr Borislav Pelević rođen je 22. novembra 1956. u selu Bublje kod Peći, na Kosovu i Metohiji. Doktor je nauka iz oblasti sportskog menadžmenta i profesor na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi u Beogradu na predmetima Menadžment sportskih takmičenja i Uvod u menadžment.

Kao dobrovoljac učestvovao je u ratovima 1991-1995. Odlikovan je Srebrnom i Zlatnom medaljom za hrabrost “Miloš Obilić”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com