AleksinacZdravlje

Bolnica u Aleksincu dobila prvi skener

Opšta bolnica u Aleksincu dobila je skener, prvi od osnivanja te zdravstvene ustanove šezdesetih godina prošlog veka, rekao je v.d. direktora Goran Vidić.

Prema njegovim rečima, skener se trenutno nalazi u režimu probnog rada, a za tri do četiri meseca krenuće redovni pregledi.

“Na tom aparatu se sada pregledaju pacijenti koji se nalaze na stacionarnom lečenju. Kada period obuke i uhodavanja bude završen pregledaće se i ambulantni pacijenti, a tokom noći hitni slučajevi”, objasnio je Vidić.

On je kazao da je pored skenera, aleksinačka Opšta bolnica dobila od Ministarstva zdravlja i tri rendgen aparata, tako da će Služba za radiologiju imati dva punkta, jedan u zgradi gde se nalaze stacionari, a drugi u ambulanti.

“Opremanje novog prostora u samoj bolnici nam je posebno važno jer pacijente koji su hospitalizovani više nećemo morati zbog snimanja da vozimo iz zgrade. Do sada smo rendgen aparate za stacionarne pacijente imali samo u sali za operacije i u hirurškom odeljenju”, rekao je Vidić.

Prema njegovim rečima, u nabavku skenera, novih rendgen aparata, kao i u adaptaciju i opremanje prostorija za postavljanje te opreme Ministarstvo zdravlja uložilo je 1,2 miliona evra.

“Dobili smo i vredne donacije stranih ambasada. Od ambasade Poljske dobili smo donaciju od 120.000 evra, a reč je o sterilizatoru i sistemu za bušenje kostiju. Od japanske ambasade dobili smo dva parna sterilizatora vredna oko 80.000 evra”, izjavio je Vidić.

On je kazao da je pri kraju projekat izgradnje nove bolnice u Aleksincu i očekuje se da radovi počnu sredinom ili u drugoj polovini godine.

“Nova bolnica sa Centrom za hemodijalizu imaće skoro 8.000 kvadrata. Mi sada nemamo hemodijalizu, tako da pacijenti sa područja Aleksinca i Ražnja moraju zbog toga da odlaze po nekoliko puta nedeljno u niški Univerzitetski klinički centar”, istakao je Vidić.

Kako je kazao Vidić, nakon izgradnje nove bolnice pojedini paviljoni postojeće bolnice u Aleksincu biće srušeni jer su stari i nefunkcionalni.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com