Kultura

Bojanu Vasiću nagrada “Branko Miljković” za knjigu pesama “Udaljavanje”

Nagrada “Branko Miljković“ za najbolju knjigu pesama na srpskom jeziku za 2022. godinu pripala je Bojanu Vasiću za knjigu pesama “Udaljavanje” u izdanju Arhipelag iz Beograda, saopštio je Niški kulturni centar.

Žiri koji su činili dr Jelena Mladenović, predsednica, Petar Matović i Miodrag Raičević,  ovu odluku doneo je jednoglasno, a za najbolju knjigu pesničke prethodne godine birali su između 100 zbirki koje su pristigle na konkurs.

Foto: NKC

U  obrazloženju se navodi da, na intimnoj lirskoj mapi toponima, kojom se kreće pesnički subjekt zbirke Udaljavanje Bojana Vasića, kroz kontinuiranu promenu prostora, nagovešteni su osobeni i bezvremenski putopisni obrisi.

“Stalnim opkoračenjima lako sprovedenim iz stiha u stih, ostvarena je velika estetska i emocionalna sugestivnost pesničkih slika, tako da udaljavanje od stvari postaje približavanje sopstvu. Ta subjektivizirana mesta nisu samo usputne prostorno-vremenske stanice, već semantički obogaćeni znakovi koji nenametljivo i inovativno prenose reference na odabranu pesničku tradiciju, čime se vrši dodatna identifikacija onog koji govori i prelazi fizičke razdaljine ne bi li pronašao put do svog jezičkog i poetskog bića. Odlukom većine glasova žirija, zbirci Udaljavanje Bojana Vasića dodeljuje se Nagrada „Branko Miljković”, dok je glas pesnika Miodraga Raičevića pripao zbirci Radio Itaka/Bez tereta Saše Jelenkovića”, navodi se u saopštenju.

Nagradu dodeljuje Grad Niš, finansijski je podržava Ministarstvo kulture Republike Srbije, a organizator dodele je Niški kulturni centar.

Nagrada se sastoji od povelje, statuete i novčanog iznosa.

O pisvcu

Bojan Vasić (Banatsko Novo Selo, 1985) objavio je knjige pesama Srča (2009), Tomato (2011), Ictus (2012), 13 (2013), Detroit (2014), Volfram (2017), Toplo bilje (2019), Brid (izabrane pesme, 2021), Udaljavanje (2022), kao i roman Vlastelinstva (2022).

Bio je deo pesničko-umetničke grupe okupljene oko edicije caché.

Dobitnik je nagrada Mladi Dis i Matićev šal za zbirku Srča, i Miroslav Antić i Vasko Popa za knjigu Toplo bilje. Zastupljen u nizu generacijskih izbora. Pesme su mu prevođene na slovenački (Črepinje/Srča, Ljubljana, 2015), poljski, engleski, nemački i makedonski jezik (Topli bilki, Bitola, 2021). Piše književnu kritiku. Član je Srpskog književnog društva.

Živi u Pančevu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Nije sasvim poznato ko je zapravo dobio nagradu: moćni Gojko Božović i njegov zavučeni “Arhipelag” ili mladjani pesnik, koji posle sedam zbirki pessma (do 2021.) štampa samom sebi izabrane pesme ( Brid”)? Čudna su “niška posla” bila, takodje, i prošle godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com