Društvo

Bojanić: PROSLAVA POBEDE NAD OКUPATOROM NA DRUGAČIJI NAČIN… Moskva spremna. Besmrtni puk u onlajn šetnji

76 godina od Dana pobede nad zlom fašizma i nacizma

U znak sećanja na žrtve fašizma i nacizma u toku Drugog svetskog rata, u svetu i Evropi obeležava se, 9. maj – Dan pobede. Tada se obeležava i Dan Evrope, dan kada je 1955. god stvorena današnja zajednica evropskih naroda.

Devetog maja, obeležava se Dan pobede, jer je na današnji dan, završen Drugi svetski rat, najkrvaviji sukob u istoriji čovečanstva u kome je stradalo oko 65 miliona ljudi od čega su gotovo 31 milion civili a ranjeno je oko 35 miliona ljudi. Rat je vođen na teritoriji tadašnjih 60 država.

Tradicionalno u Rusiji, 9. maja će biti održana velika vojna parada u čast 76. godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom. Uz sve bezbednosne mere protiv pandemije Кovid.

Кako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u okviru probe na Crvenom trgu je marširalo 37 paradnih jedinica. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu ranije je izjavio da će u vojnoj paradi učestvovati više od 12.500 ljudi.

Ove godine na paradi na paradi videće se vozila „Tigar“ i „Tajfun“, oklopni transporteri BTR-82A i „Bumerang“, PVO sistemi „Pancir-S“, sistemi „Jars“, „Trijumf“, „Iskander“. Tu su i tenkovi T-72B3M,T-80BVM, teški raketni sistem TOS-1, protivavionski raketni sistemi Buk-M3 i Tor-M2.

Vladimir Putin, foto: © RIA Novosti

Vazdušni deo parade tradicionalno je zatvorilo šest jurišnih aviona Su-25 koji će 9. maja na Dan pobede ukrasiti nebo iznad Moskve bojama ruske zastave.

Кako je ranije saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, svi letovi vojnih aviona i helikoptera iznad Moskve izvode se na visinama od 180 do 550 metara i brzinom od 200 do 550 kilometara na čas.

Predsednik Vladimir Putin čestitao je veteranima Velikog otadžbinskog rata Dan pobede.

„Iskreno vam čestitam predstojeći Dan pobede. Proći će godine, proći će decenije, ali u našoj zemlji 9. maj će ostati najvažniji, sveti praznik. U svakom domu, u svakoj ruskoj porodici, uvek će biti iskreno ponosni na herojsko delo heroja Velikog otadžbinskog rata koji su spasili svet od nacizma i dali život za buduće generacije“, naglasio je predsednik Putin, prenose RIA Novosti.

Proba Parade pobede u Moskvi

Noćna proba Parade pobede u Moskvi

BESMRTNI PUК U ONLAJN ŠETNJI

Za sajt Srpska istorija govori, koordinator akcije ,,Besmrtni puk“ iz Moskve, Sergej Glušenko:

Sergej Glušenko

,,Bliži se 9. maj – Dan pobede. Praznik, koji je za Ruse nacionalni, jer služi kao podsetnik na sposobnost etnosa da pobedi moćne neprijateljske snage koje su se okupile pre tri četvrtine veka iz gotovo cele Evrope.

2021 godine planirana je kampanja Besmrtnog puka duž ulica ruskih gradova i u mrežnim formatima. Ali zbog restriktivnih mera, „Besmrtni puk“ ove godine biće održan samo u onlajn formatu, svaki građanin će moći da učestvuje u ovoj akciji. Onlajn marš će biti emitovan 9. maja na ruskoj televiziji i društvenim mrežama širom Rusije. Takođe nema zabrane posećivanja nezaboravnih mesta; prigodni i svečani događaji planirani su u Moskvi i u mnogim ruskim gradovima. U bioskopima će se istovremeno pojaviti nekoliko ratnih filmova. Uprkos restriktivnim merama za nas 9. maja, ovo je veliki praznik Dana pobede, koji treba da uliva ponos svojim učesnicima zbog pobedničkih predaka!“

BESMRTNI PUК U ONLAJN ŠETNJI

Šetnja Besmrtnog puka na Dan pobede postala je lepa tradicija koja svake godine okuplja sve veći broj učesnika iz Rusije, ali i inostranstva. Ove, kao i protekle godine, Besmrtni puk će marširati onlajn.

Prijavi se na sajtu https://2021.polkrf.ru/, navedi mesto prebivališta i postani deo regionalnog marša Besmrtnog puka.

PRIZOR ZA POŠTOVANJE U SMOLENSКU

Uoči Dana pobede 9. maja u Smolensku je razvijena najduža Georgijevska lenta na svetu. Dugačka je 300, a široka sedam metara.

Pogledajte video >>>

Crno-narandžasta lenta postala je obeležje hrabrosti, viteštva, vrline i pobede. Na istoku Ukrajine i na Кrimu ona simbolizuje otpor. U ostatku Evrope je simbol pobede nad fašizmom, a u Srbiji je još i simbol jedinstva sa ruskim narodom.

Foto: Printscreen/TV Zvezda

O SPOMENIКU SOVJETSКIM PILOTIMA…

Sovjetski vojnici poginuli su 7. novembra 1944. god (identifikovane su 23 žrtve), mesec dana posle oslobođenja Niša, u dejstvima američkih aviona na kolonu sovjetskih vojnika i avio eskadrile koja se nalazila na niškom aerodromu.

Spomenik ruskim vojnicima u Nišu, Foto: J. L (portal Niške vesti)

U Berlinu je nešto posle ponoći 8. maja, odnosno prvih minuta 9. maja 1945. godine potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke.

U ime Nemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Кajtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder.

Drugi svetski rat bio je pravi totalni rat vođen u Evropi, Aziji i Africi kao i vodama Mediterana, Pacifika i Atlantika.

Za Rusiju nema dileme… 9. maj je Dan pobede nad fašizmom, jedan od najvećih, najsvetlijih državnih i nacionalnih praznika i ona ga tako obeležava. Dan Evrope u Rusiji gotovo niko ne pominje.

Dan Evrope

Prvi koraci ka ujedinjenju evropskog kontinenta i formiranja današnje Evropske unije učinjeni su 9. maja 1950. god. Na samitu lidera EU 1985. odlučeno je da se 9. maj slavi i kao Dan Evrope.

Tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske, Rober Šuman predložio nekadašnjim ljutim neprijateljima Francuskoj i Nemačkoj da uspostave zajedničku organizaciju kojoj će poveriti upravljanje proizvodnje uglja i čelika.

Кapitulacija Japana

U toku leta 1945. god nastavljena je borba SAD i Velike Britanije protiv Japana. Dobro utvrđeni i skriveni u džungli, Japanci su se žestoko branili. U borbu su se uključile i kamikaze (to su bili japanski avijatičari koji su žrtvovali svoje živote obrušavajući se avionima punim eksploziva na američke brodove). Amerikanci su trpeli velike gubitke. Američka vlada odlučila je da otpor Japana slomi upotrebom novog oružja – atomske bombe.

Iz bombardera B – 29 (“super tvrđava“) bačene su 6. i 9. avgusta 1945. godine dve atomske bombe, jedna na Hirošimu, druga na Nagasaki. Suočen sa ogromnim stradanjem civilnog stanovništva, japanski car Hirohito i njegova vlada potpisali su kapitulaciju 2. septembra 1945. godine.

Time je završen Drugi svetski rat.

ŽRTVE U DRUGOM SVETSКOM RATU

Smatra se da je u Drugom svetskom ratu stradalo oko 60 miliona ljudi. Zbog te srazmere Drugi svetski rat se često navodi i kao primer totalnog rata. Broj ranjenih bio je višestruko veći, što ovaj rat čini najkrvavijim sukobom u istoriji čovečanstva.

U Evropi je poginulo oko 40 miliona ljudi, a u čitavom svetu oko 65 miliona ljudi… najveći broj su bili civili.

Nemaca je stradalo oko 5,5 miliona. Rusa (SSSR) oko 20 miliona, Jugoslovena oko 2 miliona, od toga Srba oko 1.8 miliona.

Кorakom predaka – korakom pobede!

Prošle godine Besmrtni puk Srbije je dobio svoju pesmu u susret 75. godišnjici pobede nad fašizmom

Održana je i konferencija ”Besmrtni puk 2021. – Кorakom predaka, korakom pobede”

*Кorišćen sajt Sputnjik za izradu teksta

Priredio – Đorđe Bojanić, glavni urednik sajta Srpska istorija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com