Društvo

Bojanić: 14. februar – Sveti Trifun, a ne Valentine Day

Nažalost vrlo mali broj omladine zna za Svetog Trifuna… ali zato zna za Dan zaljubljenih… a i pojedine škole u tu čast organizuju svojim učenicima žurke i maskenbale. A kafići i kafane organizuju proslave u čast zaljubljenih. A da ne pišem o kupovini poklona za tu namenu. Da li je u pitanju neznanje, pomodarstvo, biznis ili težnja za nekim novim evropskim normama??? Ili je možda Dan zaljubljenih kod nas Srba ipak samo biznis!?

14. februar, je dan u koji Crkva vrši uspomenu svetog mučenika Trifuna (†250. god.). Triponj-dan, kako naš narod naziva ovaj praznik je krsna slava mnogih srpskih pravoslavnih porodica i kao takav slavi se u našem rodu već vekovima.

Proslavljanje ovog ugodnika Hristovog poslednjih godina, pogotovo među omladinom, pretvara se u drugi i drugačiji praznik u svetog Valentina ili „Dan zaljubljenih“.

Toga radi potrebno je skrenuti pažnju da taj praznik slave (14. februara) katolički vernici, a da ne zaboravimo da smo mi Srbi većinski pravoslavci.

Na dan 14. februara PRAVOSLAVNA crkava slavi Svetog mučenika Trifuna, a ne Svetog Valentina (dan zaljubljenih).

Na Trivunjdan vinogradari odlaze u vinograde, orezuju po koju lozu i zalivaju vinom po neki čokot. Veruje se da će se tako vinogradu povratiti snaga posle dugog zimskog mrtvila, pa će loza moći da buja u proleće.

Zbog običaja orezivanja vinove loze, u istočnoj Srbiji svetog Trifuna zovu i Orezač ili Zarizoj.

Na Dan zaljubljenih ili Valentinovo, običaji su različiti i sve više se vezuju za potrosačko društvo, dok se u pravoslavnim hramovima i u pravoslavnim domovima na Trifundan poštuje pretežno vekovna tradicija crkve.

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, a na liturgijama se pominju stradanje svetitelja Trifuna.

Na Trifundan, 1835. godine, na inicijativu dramskog pisca Joakima Vujića i novčanu pomoć kneza Miloša Obrenovića, u Кragujevcu je osnovan Кnjaževsko-srpski teatar, prvo pozorište u Srbiji. Tako se nekada poštovao Sveti Trifun, a danas… kupuju se pokloni i pune kafane.

Nažalost vrlo mali broj omladine zna za Svetog Trifuna, ali zato zna za Dan zaljubljenih, a i pojedine škole u tu čast organizuju svojim učenicima žurke i maskenbale. A kafići i kafane organizuju proslave u čast zaljubljenih. A da ne pišem o kupovini poklona za tu namenu.

Da li je u pitanju neznanje, pomodarstvo, biznis ili težnja za nekim novin evropskim normama???

Ili je možda Dan zaljubljenih kod nas Srba ipak samo biznis!?

КATOLIČКIM VERNICIMA ČESTITAM SVETOG VALENTINA (dan zaljubljenih)! A nama SRBIMA Svetog Trifuna!!!

Priredio – Đorđe Bojanić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button