Društvo

Bojanić: 14. februar – Sveti Trifun, a ne “Valentine Day”

Nažalost vrlo mali broj omladine zna za SVETOG TRIFUNA… ali zato zna za Dan zaljubljenih…

 a i pojedine škole do prošle godine su u tu čast organizovale svojim učenicima žurke i maskenbale.

A kafići i kafane organizuju proslave u čast zaljubljenih. A da ne pišem o kupovini poklona za tu namenu. Da li je u pitanju neznanje, pomodarstvo, biznis…ili težnja za nekim novim evropskim normama??? Ili je možda Dan zaljubljenih kod nas SRBA ipak samo biznis!?…

14. februar, je dan u koji Crkva vrši uspomenu svetog mučenika Trifuna (†250. god.). Triponj-dan, kako naš narod naziva ovaj praznik je krsna slava mnogih srpskih pravoslavnih porodica i kao takav slavi se u našem rodu već vekovima.

Proslavljanje ovog ugodnika Hristovog poslednjih godina, pogotovo među omladinom, pretvara se u drugi i drugačiji praznik u svetog Valentina ili „Dan zaljubljenih“.

Toga radi potrebno je skrenuti pažnju da taj praznik slave (14. februara) katolički vernici a da ne zaboravimo da smo mi SRBI većinski pravoslavci.

Na dan 14.februara PRAVOSLAVNA crkava slavi Svetog mučenika Trifuna a ne Svetog Valentina (dan zaljubljenih).

Na Trivunjdan vinogradari odlaze u vinograde, orezuju po koju lozu i zalivaju vinom po neki čokot. Veruje se da će se tako vinogradu povratiti snaga posle dugog zimskog mrtvila, pa će loza moći da buja u proleće. Zbog običaja orezivanja vinove loze, u istočnoj Srbiji svetog Trifuna zovu i Orezač ili Zarizoj.

Na Dan zaljubljenih, ili Valentinovo, običaji su različiti i sve više se vezuju za potrosačko društvo, dok se u pravoslavnim hramovima i u pravoslavnim domovima na Trifundan poštuje pretežno vekovna tradicija crkve.

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, a na liturgijama se pominju stradanje svetitelja Trifuna.

Na Trifundan, 1835. godine, na inicijativu dramskog pisca Joakima Vujića i novčanu pomoć kneza Miloša Obrenovića, u Kragujevcu je osnovan Knjaževsko-srpski teatar, prvo pozorište u Srbiji. Tako se nekada poštovao SVETI TRIFUN, a danas… kupuju se pokloni i pune kafane.

KATOLIČKIM VERNICIMA ČESTITAM SVETOG VALENTINA (dan zaljubljenih)! A nama SRBIMA Svetog Trifuna!!!

Priredio – Đorđe Bojanić, glavni urednik sajta Srpska istorija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Gospodine Bojanicu,
    Dzaba edukacija, sada je kasno ! Uzelo je maha, ne moze se zaustaviti !
    Nazalost, i oni koji su kvazi pravoslavci, koji se krste i prisustvuju ,bilo porodicnim ili Slavama u institucijama,podlegli su ovoj anomaliji, pa sire nesto, sto nije u duhu pravoslavlja ! Foliranti i samozivnici ! Ni crkveni velikodostojnici ne zele,uljujkani svojim lagodnim zivotom, da objasnjavaju sta su srpski obicaji !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com