Društvo

BOJANIĆ: 14. februar – Sveti Trifun, a ne Valentine Day

Nažalost vrlo mali broj omladine zna za SVETOG TRIFUNA… ali zato zna za Dan zaljubljenih… a i pojedine škole do prošle godine su u tu čast organizovale svojim učenicima žurke i maskenbale (sada je to onemogućeno zbog mera zaštite protiv Kovida).

A kafići i kafane organizuju proslave u čast zaljubljenih. A da ne pišem o kupovini poklona za tu namenu. Da li je u pitanju neznanje, pomodarstvo, biznis…ili težnja za nekim novim evropskim normama??? Ili je možda Dan zaljubljenih kod nas SRBA ipak samo biznis!?…

14. februar, je dan u koji Crkva vrši uspomenu svetog mučenika Trifuna (†250. god.). Triponj-dan, kako naš narod naziva ovaj praznik je krsna slava mnogih srpskih pravoslavnih porodica i kao takav slavi se u našem rodu već vekovima.

Proslavljanje ovog ugodnika Hristovog poslednjih godina, pogotovo među omladinom, pretvara se u drugi i drugačiji praznik u svetog Valentina ili „Dan zaljubljenih“.

Toga radi potrebno je skrenuti pažnju da taj praznik slave (14. februara) katolički vernici a da ne zaboravimo da smo mi SRBI većinski pravoslavci.

Na dan 14.februara PRAVOSLAVNA crkava slavi Svetog mučenika Trifuna a ne Svetog Valentina (dan zaljubljenih).

Na Trivunjdan vinogradari odlaze u vinograde, orezuju po koju lozu i zalivaju vinom po neki čokot. Veruje se da će se tako vinogradu povratiti snaga posle dugog zimskog mrtvila, pa će loza moći da buja u proleće. Zbog običaja orezivanja vinove loze, u istočnoj Srbiji svetog Trifuna zovu i Orezač ili Zarizoj.

Na Dan zaljubljenih, ili Valentinovo, običaji su različiti i sve više se vezuju za potrosačko društvo, dok se u pravoslavnim hramovima i u pravoslavnim domovima na Trifundan poštuje pretežno vekovna tradicija crkve.

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, a na liturgijama se pominju stradanje svetitelja Trifuna.

Na Trifundan, 1835. godine, na inicijativu dramskog pisca Joakima Vujića i novčanu pomoć kneza Miloša Obrenovića, u Kragujevcu je osnovan Knjaževsko-srpski teatar, prvo pozorište u Srbiji. Tako se nekada poštovao SVETI TRIFUN, a danas… kupuju se pokloni i pune kafane.

KATOLIČKIM VERNICIMA ČESTITAM SVETOG VALENTINA (dan zaljubljenih)! A nama SRBIMA Svetog Trifuna!!!

Priredio – Đorđe Bojanić, glavni urednik sajta Srpska istorija

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. “Ljubi bližnjega svoga kao samog sebe”.

    Uvaženi gospodine Bojaniću, kao društvo kao građani ove divne Republike imamo dosta gorućih pitanja. Učimo decu, mlade i ostale naravno da vole svoje zemlju najpre. Da je ne prljaju. Da ne bacaju smeće, da ne zagađuju livade, reke… Neka budu zaljubljeni u svoju zemlju, državu. Neka poštuju komšije. Neka prodavcu požele dobar dan, srećan rad i pitaju kako je… Neka budu zaljubljeni u svoju državu, u ono što nas čini lepim, i ponosnim. Sutra je Sretenje Gospodnje. Neka se sretnemo sa mudrošću i poštovanjem, kako bi u danima, mesecima, godinama bili mudriji, a naša zemlja bolja i jača.
    Nije bogohuljenje ili nepoštovanje to što ljudi darivaju jedni druge, ali ne trbamo zaboraviti na ostale dane. Svaki je dan blagoslov, i svakoga dana treba voleti, i svakoga dana biti zaljubljen.
    Želim Vam srećan praznik i sve najbolje.

  2. Hvala g-dinu Bojaniću na objašnjenju mnogim našim sugradjanima , koji je danas dan ! “Zahvaljujući” našim duhovnim “ocima” i njihovim ovozemaljskim uživanjima /kola, džipovi, “pedijatrija” , stranačkoj pripadnosti, Svetosavlja gurnutog u zapećak i nepoštovanja procesa i mesta izbora patrijarhai izbora NAJBOLJEG medju njima ,itd/, koji im je preči od njihovog duhovnog života i zavetu koji su dali Bogu – ostaće bez svojih vernika ! Mi, vernici se ne odričemo Boga jer je on u nama – ne samo u Njegovim hramovima ali ne možemo poštovati Njegove predstavnike na zemlji koji se ne drže Njegovih “10 Zapovedi” ! Bog će mi oprostiti jer pišem iz srca , čiste duše i onako kako osećam a Njega se ne odričem ! Srećan Sv. Trifun , svim pravoslavcima a srećan Sv. Valentin ostaloj braći po veri !

  3. Hahahaha…kako se je nalupao autor ovog clanka. Za pravoslavnu crkvu danas NIJE 14. februar jer crkva prati stari julijanski kalendar tako da je sto se pravoslavne crkve tice danas 01.februar i da sveti Trifun je. A kad bude 14.febrauar po julijanskom onda ce biti Prepodobni Akvsentije. Tako da najpre osnovu treba savladati, pa onda kritikovati druge. By the way srpska pravoslavna crkva nek se usaglasi sa novim kalendarom,kao sto je to ucinila grcka pravoslavna crkva i niko vise nece da proslavlja Valentina umesto Trifuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com