Društvo

Bogosluženja u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Duvaništu možda od jeseni

Iako je njegovo otvaranje bilo planirano za 12. maj ove godine, hram Svetog Vasilija Ostroškog u naselju Duvanište, neće biti u funkciji pre jeseni.

Pandemija koronavirusa je osim radova usporila i nabavku potrebnog materijala za oslikavanje unutrašnjosti objekta, zbog čega su pomereni svi rokovi izgradnje.

Spoljašnost objekta je završena. Predstoje infrastrukturni radovi, uređenje okućnice, posle čega će hram biti freskopisan.

Okolnosti su bile takve da je uvoz materijala išao otežano, a ni radnici “Gramontinženjeringa”, koji su tu od početka, nisu uvek mogli na gradilište. Ostali su umetnički i skupi radovi. Objekat treba priključiti na elektro, vodovodnu i kanalizacionu mrežu posle čega sledi parterno uređenje. Nakon toga ostaje freskopisanje unutrašnjosti hrama, kao i izrada zvonika”, kaže protojerej Predrag Radosavljević, starešina hrama Sveti Vasilije Ostroški.

Foto: S.P.

Podizanje hrama Svetog Vasilija pored grada Niša i crkve, pomogla je i Kancelarija za vere pre Ministarstvu pravde i ktitori. Kompletan posao koštaće oko 240 miliona dinara. Samo materijal i izradu duboreza u kamenu, grad je platio 3.600.000 dinara.

Jedan ugledni niški privrednik je donirao 13.000 evra i omogućio izradu deset ikona. One će biti urađenje jednom od skupljih tehnika u kojoj se koristi polirano zlato. Takođe dobrovoljnim prilozima vernika uradićemo dveri koje će biti od drveta i ukrašene duborezom. Kripta hrama takođe će biti freskopisana, a biće koncipirana kao prostor za različita kulturna dešavanja”, dodaje starešina hrama.

Foto: S.P.

Izgradnja hrama započeta je 2015. godine, na inicijativu stanovnika naselja Duvanište, u znak sećanja na 12. maj 1999. godine kada je ovaj deo grada bio zasut NATO bombama. Toga dana niko nije stradao, što se pripisuje čudotvornim moćima Svetog Vasilija Ostroškog.

Crkva predstavlja graditeljsko umeće. Građena je u moravskom stilu, koji podrazumeva gradnju bez armature i bez oplate i jedini je objekat novije generacije u Nišu građen na ovaj način.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com