Društvo

BOGDAN JOVANOVIĆ, UČENIK GENERACIJE

Bogdan Jovanović je Učenik generacije OŠ „Dositej Obradović“, ali je ovaj mladi Nišliji i autor knjige „Čekanje vetra“ koja je ovih dana izašla iz štampe.

Mada je najbolji u školi, uvek je spreman da da odgovor za peticu, takmiči se i donosi nagrade, ovaj mladi Nišlija nikada nije dobio epitet „štrebera“ ili „bubalice“ koji se često vežu za najbolje učenike generacije. A, biti najbolji u školi i nije i jeste lako, kaže Bogdan, a onima koji se tek bore za ovo priznanje poručuje da budu uporni i da ne odustaju bez obzira na prepreke koje su budu našle pred njima.

Bogdan od petog do osmog razreda nije znao za manju ocenu od petice. Od petog razreda se i takmiči jer se i uspeh postignut na takmičenjima uzima u obzir kada se odlučuje o tome ko će poneti laskavu titulu najboljeg đaka generacije.

„Takmičio sam se iz biologije, geografije, istorije, fizike i matematike“, nabraja ovaj mladi Nišlija. „Na svim ovim takmičenjima sam osvajao nagrade, ali su mi najdraža priznanja sa takmičenja koja sam dobio iz istorije, biologije i geografije jer sam se tu, nekako, najviše i pronašao. Doduše, drage su mi i ostale nagarde“.

Mada dosta vremena posvećuje radu i učenju, posebno kada se priprema za takmičenja, Bogdan ne zapostavlja ni svoj društveni život. Uvek ima vremena za drugove iz škole, da izađe sa njima, da bude na rođendanima, da se druži, ali i da pomogne svima u razredu kada nekome „zaškripi“ iz nekog predmeta. I upravo taj osećaj da se nađe na raspolaganju i drugima Bogdana je učinila omiljenim među njegovim vršnjacima.

„Kada se radi o takmičenjima i predmetima iz kojih se takmiči, ljubav prema tim predmetima mi dosta olakšava rad. Kada radite ono što volite onda vam je sve lakše i nema opterećenja, a kada se radi o obavezama u školi one uglavnom dođu na red malo posle takmičenja, ali uvek sve stignem bez nekih većih odricanja“, dodaje Bogdan.


„Čekanje vetra“ je knjiga kratkih priča čiji je autor upravo Bogdan. Svojom knjigom Bogdan nam poručuje da je „lepota sveta u prostoti razumevanja njegove složenosti“, da „sreća koja se ne deli nije sreća“, da je čovek koji zaboravlja na svoje korene osuđen na propast, da život u kome se treba odreći sebe nije vredan življenja.

„Počeo sam da pišem spontano i lepo, a ozbiljnije pišem poslednjih nekoliko godina“, dodaje Bogdan.

Ovih dana Bogdan se priprema za završni ispit. Ne plaši se ove obaveze i siguran u sebe kaže „da, spreman sam“. Prva na listi želja je Gimnazija „Svetozar Marković“. Želi da studira, a oblast koja ga zanima je biologija, ali dododaje da to nije konačna odluka i da ima još četiri godine da se predomisli. Šta god da izabere ovaj mladi Nišlija neće biti greška jer je već u ovim godinama sakupio mnogo talenata, znanja i mudrusti da donese pravu odluku.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com