Društvo

Bogdan i Novak, prve Nišlije na takmičenju iz astronomije

Blizanci Bogdan i Novak Stanojević, sada studenti u Beogradu, prvi su niški srednjoškolci koji su se takmičili na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i fizike. Tada su bili učenici Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu, a kao maturanti ove škole dobili su i stipendiju Fondacije “Sveta Petka” gradske opštine Medijana za uspehe koje su postigli na takmičenjima na kojima su predstavljali ne samo sebe, već i Gimnaziju, GO Medijanu, grad Niš, Srbiju.

Stipendija im je dodeljena prošle za ovu godinu. Njihov uspeh vredan je svake pažnje, a znanje koje imaju svake nagrade koju su osvojili. Bilo je na pretek, od osnovne do završatke srednje škole.

Njihova osnovna vrlina je ta što veruju u sebe, ne predaju se, uvek pronalaze rešenje, suočavaju se i sa, na prvi pogled, nerešivim problemima. Pre svakog takmičenja skromno obećaju da će pokušati da osvije medalje, a onda se vrate okićeni njima.

Početkom ove godine nagradio ih je i ogranak SANU u Nišu. Bogdan Stanojević, dobio je nagradu za osvojenu srebrnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Portugaliji, kao i bronzanu medaljau na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike održanoj na Tajlandu. Nagrađen je i Novak koji je osvojio srebrnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Portugaliji.

“Fizika nas je osvojila još kao osnovce kada smo i počeli da se takmičimo”, kažu Novak i Bogdan.

“Onda smo se us rednjoj školi sreli sa astronomijom i astrofizikom i rođena je “ljubav na prvi pogled”. Počeli smo da se takmičimo iz astronomije što je bilo malo teže, ali za nas izazovnije. Najveći problem sa kojim smo se sretali bila je literature do koje smo teško dolazili, ali sun am u pomoć priskakali profesori sa PMF-a”, kažu braća Stanojević.

Braća Bogdan i Novak su 2014. godine na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi u Argentini osvojili srebrno i bronzu. Ovo međunarodno takmičenje i supeh koji su postigli na njemu otvorilo im je vrata sveta neuke.

“Bilo je to takmičenje sa kojim je sve počelo, mada smo se takmičili i pre toga”, dodaju blizanci Stanojević.

U decembru 2016. su na Olimpijade iz astronomije i astrofizike u Indiji u Niš opet doneli srebrnu i bronzanu medalju. Talentovani blizanci iz Niša Novak i Bogdan Stanojević ponovo su briljirali i osvojili srebrne medalje na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u Indoneziji 2017. godine, samo su neki od naslova koji su iz godine u godinu pratili mlade talente iz Niša.

“Nije lako takmičiti se na međunarodnim takmičenjima”, priznali su jednom prilikom Novak i Bogdan.

“Olimpijade okupljaju one najbolje među najboljima i uvek očekujemo da su i oni spremni kao i mi. Kada osvojimo medalje presrećni smo jer to odličan pokazatelj mesta na kome se nalazimo, opravdavamo i poverenje koje nam je ukazano, a posebno se ponosimo što smo na taj način promovisali i svoju zemlju”.

I tako iz godine u godinu, sa manjim ili većim preprekama blizanci iz Niša poznati kao zlatna braća Stanojević nižu uspeh za uspehom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com