Društvo

Bogat sadržaj na niškoj „Pitijadi“ koja ove godine ima humanitarni karakter

Pite od domaćih kora, sa blitvom i sirom, livadskim zeljem, krompirom, kupusom, lukom i mesom, kajmakom, ali i one slatke sa orasima, jagodama i drugim voćem, ali mnoga druga slatka i slana peciva našla su se na štandovima više od trideset izlagača na tradicionalnoj niškoj „Pitijadi“.  

Predstavnica Udruženja „Zlatni groš“ iz Niša Ozrenka Rakić ne odustaje od tradicije, te svake godine sprema isključivo starospska jela.

„Imamo domaću sukanu pitu sa blitvom i sirom, slatku pitu sa višnjom , pitu sa kiselim kupusom, sve je domaće, imamo od razvučenih i sukanih kora, za naše podneblje je najkarakterističnija pita sa blitvom i sirom pravljena sa sukanim korama na tradicionalan način, kore se prave bez ikakvih dodataka kao što su se i ranije pravile i za pitu pored nadeva one i jesu najbitnije, malo drugačija je pita sa korama koje se razvlače , isto na tradicionalni način, i nakon toga se filuju nadevima po želji“, kaže Rakićeva.

Predsednica Udruženja žena „Jezero Bovan“ kod Aleksinca Gordana Stevanović kaže da domaćice iz toga kraja pite spremaju na tradicionalnim šporetima na drva i da zbog toga one imaju poseban ukus.

„Pripremamo pite i sa domaćim ali i sa kupljenim korama, pita sa krompirom i zeljem je baš karakteristična za Aleksinac ali i pite sa sirom i mesom. Od slatkih se najviše prave pite sa jabukama i višnjama pa smo to i doneli da izložimo i da poklonimo deci“, kaže Stevanović.

Pored Udruženja, građani su se i sami javljali da daju svoj doprinos ovom događaju te je tako nišlika Radmila Miljković pripremila štrudlu sa ratlukom od mentola, slane i slatke pite kao i pogače koje će donirati deci sa Daunovim sindromom.

Peta po redu Pitijada održana je u organizaciji opštine Pantelej i Aktiva žena Niša. Predsednica Aktiva žena Niša Ljubinka Stanišić rekla je da se veliki broj ljudi odazvao na ovu manifestaciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com