Sport

Boćanje za osobe sa invaliditetom i na niškom FSFV

U najavi je nov sport za osobe sa invaliditetom (OSI) koji će se izučavati na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu. Reč je o boćanju, sportu koji je u redovnom programu Paraolimpijskih igara. U planu su stručne prakse, kampovi i trenerske škole za ovaj sport.

Naime, Boćarski klub za OSI „Pulac“ iz Rijeke i Centar za rehabilitaciju Rijeka su dobili projekat pod nazivom „Boćanje i sportski kampovi za OSI“ koji je finansiran od strane Evropskog socijalnog fonda. Cilj projekta je inkluzija pripadnika populacije OSI u društvo  kroz boćanje. Isto tako, projekat se bazira na senzibilizaciju opšte populacije za probleme OSI i ojačavanje trenerskih kapaciteta u boćanju. Projekat će se sprovoditi tri godine, a organizovaće se treninzi, takmičenja, edukativno-praktične radionice i sportski kampovi za OSI.

Na poziv Dušice Kailer, rukovodioca pomenutog projekta, desetočlana delegacija iz Srbije je proteklog vikenda boravila na dvodnevoj edukativno-praktičnoj radionici iz boćanja za OSI. Pored dva nastavnika sa FSFV-a, profesora dr Marka Aleksandrovića i docenta dr Bojana Jorgića i tri studenta Milana  Mitića, Monike Mitić i Milice Miloradović, delegaciju su činili i predstavnici Udruženja osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom „Volja za životom“ , Radovan Radulović, Dragan Pavlović, Miloš Simić, Dušanka Stupar i Milica Gršić. Ukupno 30 učesnika radionice je pohađalo predavanja iz teorijskih postavki boćanja za osobe bez invaliditeta, paraolimpijskog boćanja za osobe sa fizičkim invaliditetom  i boćanja za osobe sa intelektualnim invaliditetom, koji nije u programu POI, a poseban akcenat je dat na praktični deo.

Iako je novina za FSFV, boćanje će već odmah biti kooptirano u praktične sadržaje, ali i stručno osposobljavanje trenerskog kadra. Teorija ovog sporta se već godinama obrađuje na FSFV. Istina, bilo je povremene prakse studenata u trenerskom radu sa OSI iz boćanja, ali se sada očekuje masovnost.

Foto: Privatna arhiva

Docent dr Bojan Jorgić, nastavnik na više predmeta iz adaptivnog fizičkog vežbanja, imao je samo reči hvale za seminar. Očekuje da studenti nauče i zavole nov sport, ali da se pripadnici populacije OSI angažuju. Smatra da će biti zainteresovanih za stručno osposobljavanje kadrova na FSFV, ne samo u Srbiji.

„Zahvaljujem se rukovodiocu projekta, Dušici Kailer, na pozivu za radionicu. Dogovorili smo saradnju sa Boćarskim klubom za OSI „Pulac“ iz Rijeke i Centrom za rehabilitaciju iz Rijeke, kao i sa mnogim subjektima iz boćanja za OSI u Hrvatskoj. Naime, tamo je taj sport ima tradiciju i odličnu organizacionu strukturu“, kazao je docent dr Bojan Jorgić.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu puno  pažnje poklanja praksi studenata, pa su se u delegaciji našla i troje studenata ove renomirane visokoškolske institucije. Iskustvo stečeno na ovoj radionici, teoretska i praktična znanja su neporocenjiva.

„Radim na projektu doktorske disertacije iz fizičkih aktivnosti osoba sa intelekttualnim invaliditetom. Kreiram poseban program za ovu populaciju. Sadržaji ovog seminara će mi pomoći da te sadržaje obogatim. Zahvalan sam svom fakultetu na šansi da budem deo ove radionice“, ističe student doktorskih akademskih studija na FSFV, Milan Mitić.

S druge strane, polaznici ove radionice sa nižih nivoa studija na FSFV, osnovne akademske studije, imaju drugi interes. To je ispunjavanje predispitnih obaveza, ali i trenerski posao.

„Naš fakultet, kao nijedan drugi, omogućava praksu studenata, kako u zemlji, tako u inostranstvu. Predmet koji slušamo, Sport OSI, obiluje interesantnim sadržajima i šansama za napredovanje u akademskoj i profesionalnoj karijeri. Ova radionica nas sertifikuje da radimo instruktažu za boćanje osoba sa invaliditetom, ali i da ostvarimo jednu međunarodnu referencu“, objašnjavaju studentkinje osnovnih akademskih studija, Monika Mitić i Tamara Miloradović.

Jedno je sigurno, mladi ljudi su ti koji menjaju svet, a ako su pravilno usmeravani od strane starijih, taj će se svet menjati nabolje. Za početak, deo populacije OSI u Nišu će upoznati nov sport.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com