Politika

Bocan-Harčenko: Niš zauzima bitno mesto u okviru bilateralne saradnje Rusije i Srbije

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Arkadevič Bocan-Harčenko danas je, sa svojom delegacijom, u okviru zvanične posete gradu Nišu održao sastanak sa predstavnicima grada i posetio je izložbu, postavljenu u Gradskoj kući, povodom 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

Bocan-Harčenko je kazao da je sastanak bio „veoma plodan“.

„Mi smo gledali prezentaciju koja je pokazala velike mogućnosti Niša. Niš zauzima vidljivo mesto u okviru naše sveobuhvatne saradnje. Uveren sam da još uvek nismo došli na pravo mesto, moramo još da radimo da Niš zauzme pravo mesto u našoj bilateralnoj saradnji. Nastavljamo saradnju sa Srbijom oslanjajući se na naše zajedničke vrednosti, na istoriju našeg savezništva i zajedničkih borbi“, rekao je Bocan-Harčenko.

On je poručio da Niš ima mogućnosti za infrastrukturne projekte značajne za region, pa i za deo Evrope izvan Srbije.

Foto: P. V.

„Veliku perspektivu i mogućnosti ima saradnja u nauci i tehnologiji, konkretno između ruskog i Naučno-tehnološkog parka u Nišu“, izjavio je ambasador Ruske Federacije.

Bocan-Harčenko je naglasio da je poseta od samog početka dosta emotivna, jer se tiče i obeležavanja 75. godišnjice od velike pobede.

„Meni je posebno drago da sam video ovaj memorijalni program, izložbu koja još jednom je podigla sećanja na one dane u Rusiji, teške i dane pobede“, kazao je Bocan-Harčenko.

Foto: P. V.

On se zahvalio rukovodstvu Niša za doprinos i pomoć u delatnosti našeg zajedničkog rusko-srpskog Humanitarnog centra.

„Više puta sam čuo ocene, zahvalnosti i zadovoljstvo delatnošću centra. Ja se nadam da će ovaj centar razvijati i uvek će imati posla. Čuo sam da postoje opasnosti od poplava, ubeđen sam da će centar pružiti pomoć. Stvarna delatnost centra je pomoć u humanitarnim katastrofama u teškim situacijama, obuka i razmena iskustva u humanitarnim delatnostima“, rekao je ambasador Ruske Federacije.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da su sa ambasadorom Ruske Federacije razgovarali o mogućnostima prave, najveće saradnje, koja bi trebalo da postoji između Niša i prijateljskih gradova u Rusiiji kao i novih vidova povezivanja sa prijateljskim ruskim narodom.

Foto: P. V.

„Iskoristili smo priliku da pored obimne kulturne saradnje i saradnje u oblasti obrazovanja i nauke damo doprinos stvaranu uslova za nove vidove saradnje, pre svega u oblasti razvoja vazdušnog saobraćaja, zatim u oblasti naprednih tehnologija i naravno ekonomije“, rekao je Bulatović.

On je dodao da će nastaviti razgovore i saradnju u narednom periodu, kako bi došlo do stvarnih rezultata u ovim oblastima.

„Iskoristio sam priliku da upoznam ambasadora sa vrednostima i potencijalima ulaganja u naš grad i ceo jug Srbije i velikim investicijama i podrškom države, Vlade i predsednika u kapitalnim projetkima i objektima koji su izrađeni, koji se grade i koji će biti urađeni u narednim godinama“, rekao je Bulatović.

On je kazao da ocenjuje sastanak jako korisnim za naš grad i njegov budući razvoj i dodao da će sastanci i razgovori trajati čitavog dana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com