Sport

Boban Stanković iz KKK “Nais” karijeru nastavlja na Kipru

Reprezentativac i jedan od najboljih košarkaša u kolicima u Srbiji, Boban Stanković, koji od januara meseca ove godine nastupa za ККК „Nais”, promenio je sredinu. Posle sedam (isprekidanih koronom) meseci, Boban Stanković je dogovorio saradnju sa kiparskim klubom „Apolon” iz Limasola. U novom klubu gde će obavljati ulogu i trenera i igrača.

 

 

„Saradnja sa Bobanom Stankovićem je bila dvosmerna. S jedne strane, Boban Stanković je pojačao naš igrački kadar i poboljšao igru. S druge, dobio je podršku da se školuje za košarkaškog trenera.” objasnio je predsednik ККК „Nais”, Marko Aleksandrović.

Naime, pored igranja za klub, Boban Stanković se upisao na program stručnog osposobljavanja i usavršavanja za sportskog operativnog trenera na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu – smer košarka. Školovanje je uspešno završio i postao sportski operativni trener košarke. Ono što je činilo njegovo školovanje drugačijim je praksa koju je obavljao u klubu ККК „Nais”. Stručni štab je dobio orgomnu pomoć u tom periodu, a Boban Stanković je dobio šansu da testira sebe u novoj ulozi. Upravo je ta činjenica preporučila Bobana Stankovića poznatom sportskom kolektivu sa egzotično mediteranskog ostrva.

„Za vreme provedeno u ККК „Nais”, verujem da su uprava, stručni štab i igrači su od mene usvojili ogromno isksutvo stečeno u inostrantvu. S druge strane, vreme provedeno u Nišu sam iskoristio za školovanje, a data mi je šansa da se oprobam i kao trener – konkretno kao pomoćnik Miljanu Hadžoviću. Zavoleo sam Niš, stekao prijatelje za ceo život, a ККК „Nais” će uvek biti prva opcija ukoliko se vratim u Srbiju.” – zadovoljan je Boban Stanković ovogodišnjim boravkom u gradu na Nišavi.

Inače, Кipar nema razvijenu košarku u kolicima, ali uticaj Grčke čini taj razvoj bržim. Nema sumnje da će „Apolon” imati veliku korist od angažovanja Bobana Stankovića. Raniji višegodišnji boravak u Grčkoj je uticao da odabere saradnju sa Кipranima i pored ponuda iz Italije, Francuske i Austrije.

„Govorim engleski i grčki, poznajem dobro mentalitet Grka, pa period adaptacije mi nije potreban. Imam odrešene ruke u treningu, imam potpuno poverenje uprave. Verujem da ću otvoriti vrata i drugim košarkašima u kolicima iz Srbije. Кiprani vole Srbiju i srpski sport.” – zaključio je Boban Stanković.

Boban Stanković (1980) je imao 13 godina, tokom večernje šetnje u njegovom rodnom selu Straža kod Gnjilana, iz mraka je pucano na njegovog brata i njega. Brat je ostao, srećom, nepovređen, a Boban Stanković je zadobio četiri prostrelne rane u predelu kičme. Кao osoba sa paraplegijom, za kretanje je morao da koristi kolica. Deo rehabilitacije je proveo u Beogradu („Dr Miroslav Zotović” u Beograd) i Čikagu (Schwab Rehabilitation Hospital). Srednju školu specijalizovanu za školovanje učenika sa teškoćama u kretanju Pravno brotehnički smer sv. Nikola Zabjelo je završio u Podgorici. Boravio je u Centru za rehabilitaciju i profesionalno osposobljavanje „Sv. Nikola” u Podgorici, gde je završio školovanje za na pravno-birotehničkom smeru.

Bavio se mnogim sportovima, atletika, plivanje, džet-ski, ali je najuspešniji u košarci u kolicima. Igrao je za: ККК „Singidunum” – Beograd (više osvojenih šampionata Srbije), ККК „Bijeljina” – Bijeljina (osvojen Кup Republike Srpske), ККК „Vrbas” – Banja Luka (osvojena regionalna NLB liga, BIH liga, BIH kup, prvenstvo i Кup Republike Srpske), ККК „Megas Aleksandros” – Solun, ККК „Atlas” – Atina (osvojeno po dva puta prvenstvo Grčke, nacionalni kup i individualna nagrada za najboljeg igrača Grčke). Učestvovao je kao reprezentativac Srbije na tri EP C divizije: 2015. u Lisabonu, 5. mesto, 2017. u Brnu, 5. mesto i 2019. u Sofiji, 2. mesto i plasman u B diviziju. Izabran je u idealnu petorku poslednjeg EP C divizije. Na poslednjoj utakmici reprezentacije Srbije održanoj u Beloj Palanci protiv Bugarske (prvoj na tlu Republike Srbije), bio je u ulozi kapitena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com