PolitikaVideo

BOBAN DŽUNIĆ: Zakonodavna vlast treba da ima primeren nivo samostalnosti (VIDEO)

Rad Skupštine grada Niša uskoro će biti brži i efikasniji. Gradski parlament je najviši organ grada i zahteva jedan moderniji i transparentniji način u funkcionisanju, ocena je predsednika Skupštine grada Niša Bobana Džunića. Taj način funkcionisanja uskoro će biti i realizovan zahvaljujući donaciji švajcarske vlade, a čija je delegacija proteklog vikenda posetila Niš.

 

“Vrednost softvera je 150.000 dolara, a zahvaljujući njemu rad će biti transparentniji, moderniji, efikasniji i brži. Osim što će biti brži i finansijski će biti isplatljiviji”, kazao je Džunić u intervjuu Niškim Vestima.

Materijali za skupštinska zasedanja odbornicima i svima koijima učestvuju u radu će se slati u digitalnom formatu. I mediji će moći brže da dolaze do informacija, a samim tim i da ih isto tako efikasno prenose građanima.

“Ja sam i obećao kada sam preuzeo ovu važnu funkciju da ćemo otvoriti parlament i za sve građane i za sve medije, tako da će ovog puta rad parlamenta biti daleko transparentiji”, istakao je Džunić.

On je najavio da će uskoro i Skupština grada Niša imati svoj sajt.

“Gradski sajt je nekako centralizovan na nivou grada. Sam Zakon koji uređuje tu oblast podrazumeva da svaki organ mora da ima svoj veb sajt. Ne samo da smo u obavezi da ga imamo, već i moramo da i na zakonit način uređujemo i održavamo. Tako ćemo doprineti da sami građani aktivno učestvuju u radu gradskog parlamenta kroz svoja pitanja i inicijativa”, objašnjava prvi čovek gradskog parlamenta.

Novi odbornički saziv u svojim redovima ima i osobu sa invaliditetom. Gradska uprava nije prilagođena tim osobama. Nije prilagođena ni majkama koje bi sa kolicima došle u zgradu da završe neodložne obaveze.

“Ovo je zgrada uprave, Skupština grada je samo korisnik. U svakom slučaju zgrada je u prethodnim godinama doživela daleko lepši i ugodniji način funkcionisanja samim tim što je uređena. Fasada je uređena, pa sada izgleda mnogo lepše, ali potrebe iziskuju da ona bude prilagođena osobama sa invaliditetom ili majkama sa decom, starijim ljudima. Neophodno je da razbijemo barijere i da naši građani mogu aktivno da učestvuju ne samo u radu palamenta već i da sve svoje potrebe mogu da ostvaruju na način koji je dostojan svakog čoveka”.

Prema rečima Bobana Džunića zakonodavna vlast mora da bude samostalnija.

“Moram da se pozovem na Ustav Republike Srbije koji garantuje principe podele vlasti, odnosno na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. To bi na našem lokalnom nivou značilo da bi zakonodavna i izvršna vlast morale u svom preplitanju  međusobno da se kontrolišu, ali svakako zakonodavna vlast mora da bude što samostalnija kako bi na dovoljno dobar način i sami građani svojim učešćem u radu mogli da daju svoj doprinos. To znači da u narednoj podeli jedne jedinstvene uprave moramo da obratimo pažnju i na samostalnost zakonodavnog organa kako ne bi smo trpeli pridike ili prezire da smo u mnogome zavisni od drugih organa koji funkcionišu u ovom gradu. “

Džunić kaže da je njegova politička vizija zasnovana na principima koje deklariše i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ujedno i predsednik njegove stranke. To znači da kroz svoju politiku želi da ostvari viziju iz partije iz koje dolazi, ali i više od toga.

“Naša vizija nije uskostranačka. Ona prevazilazi daleko više principe naše partije. U našoj viziji na prvom mestu jesu građani”, zaključio je predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com