Društvo

Blizanci iz Niša među najboljim mladim astronomima u svetu

Bogan i Novak Stanojević, učenici trećeg razreda specijalnog odeljenja za talentovane fizičare u Gimnaziji “Svetozar Marković” osvojili su srebro i bronzu na Olimpijadi iz astronomije i astrofizike u Indiji.

Na takmičenju u Bubenešvaru niški blizanci su predstavljali Srbiju u jednom od dva srpska tima, a koji su bili sastavljeni od najuspešnijih učenika na republičkom takmičenju iz škola iz cele Srbije. Nadmašili su 50 timova iz 41 zemlje sveta.

Niškim blizancima dve medalje na Olimpijadi u Indiji

Bodan i Novak Stanojević prvi su niški gimanzijalci koji su se plasirali za 10. Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike posle državnog  takmičenja kada su ušli među deset najboljih takmičara.

Verovali su da će uspeti, iako nisu bili sigurni da će i otići na takmičenje zbog nedostatka finansijskih sredstava. Zahvaljujući donatorima, lokalnoj samoupravi, kao i gradskim opštinama otišli su na naučnu Olimpijadu i u svoj grad doneli dve medalje.

Ono što ih izdvaja od svih ostalih takmičara je što su se nadmetali u predmetima koje će tek slušati na završnoj godini u gimnaziji.

„Veliku podršku u pripremama smo imali od dr Dragana Gajića, astrofizičara i profesora sa niškog Prirodno –matematičkog fakulteta. Svakodnevno smo učili fiziku, astronomiju i astrofiziku po pet do šest sati, jer smo treći razred, a takmičili smo se u kategoriji učenika četvrtog razreda. Uz to do sada nijedan đak iz našeg grada nije išao na ovakvo takmičenje“, rekli su Bogdan i Novak Stanojević.

Bogdan i Novak su još kao učenici prvog razreda Gimnazije „Svetozar Marković“ počeli da nižu uspehe na međunarodnim takmičenjima.

Prve medalje svojoj školi doneli su iz Argentine sa Juniorske naučne olimpijade. Tada su u Niš doneli srebro i bronzu.

Srpskim astronomima ukupno osam medalja

I ostali takmičari iz Srbije su ostvarili zapažene rezultate. U prvom timu Srbije, svi takmičari su osvojili medalje – Vuk Radović – srebrnu, a bronzane – Dušan Novičić, Dušan Đorđević, Marko Medvedev i Mihajlo Sporić.

U drugom timu Srbije, srebrna medalja pripala je Bogdanu Stanojeviću, “bronzani” su Novak Stanojević i Igor Medvedev, pohvalu je dobio Dejan Stančević, a i Aleksandar Milosavljević je ostvario zapažen rezultat, saopštilo je Društvo astronoma Srbije.

MOAA je održana u indijskom gradu Bubenešvaru od 9. do 18. decembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com