Društvo

Blaženopočivši patrijarh Irinej dobija spomenik u porti Sabornog hrama

Nakon dve godine od smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha srpskog Irineja, u dvorištu niškog Sabornog hrama biće podignut spomenik blaženopočivšem patrijarhu. Otkrivanje spomenika najavljeno je za godišnjicu upokojenja 20. novembra.

Prilikom obeležavanja hramovne slave Silaska Svetog Duha na apostole Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G. Arsenije najavio je da će sam spomenik izraditi umetnik, vajar Zoran Ivanović.

Zoran Ivanović je srpski vajar, redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, član Upravnog odbora Narodnog muzeja u Beogradu, predsednik komisije za dodelu Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ iz oblasti umetnosti – za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije, kao i član Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije.

Ovaj umetnik je Nišlijama poznat po spomeniku kralju Aleksandru Karađorđeviću u Nišu koji je izrađen u periodu od 2001. do 2003. godine i nalazi se na istoimenom trgu u blizini Ekonomskog i Pravnog fakulteta.

Iz Kluba privrednika “Naissus” uz odobrenje i dogovor sa Njegovim Preosveštenstvom Episkopom niškim G. Arsenijem, na obeležavanju slave najvećeg niškog hrama, rečeno je da će spomenik biti završen do kraja godine ali da se otkrivanje očekuje na godišnjicu smrti patrijarha Irineja.

Ovogodišnji domaćini slave Prof. dr Miroslav Milutinović, predsednik Gradske opštine Crveni krst, dr Andrija Radojičić, predsednik Skupštine RPK Niš, Dejan Dimitrijević, direktor JKP “Parking servis” i Petar Radonjić, menadžer preduzeća “Fluoelektro” uručili su Njegovom Preosveštenstvu Episkopu niškom G. Arseniju sliku na kojoj je predstavljen Saborni hram sa već ucrtanim spomenikom patrijarhu Irineju.

U preduzeću Fluoelektro kažu da su počastvovani prilikom da budu domaćini slave niškog Sabornog hrama,  tome mogu da zahvale i zbog dobre saradnje sa City Grupom i producentom Oliverom Paunovićem na čiji su predlog oni prihvatili obavezu ali i čast ovogodišnjeg domaćina. Za dobru i dugogodišnju saradnju Paunoviću je uručen zlatnik.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com