Virus KoronaZdravlje

Blagi pad pacijenata u kovid ambulantama Doma zdravlja

Broj pacijenata u kovid ambulantama niškog Doma zdravlja poslednjih dana je nešto manji nego na početku decembra, ali je po rečima direktora te zdravstvene ustanove Milorada Jerkana epidemiološka situacija i dalje veoma teška.

 

 

“Ove subote imali smo zbog prvog pregleda 321 pacijenta, a u nedelju 310. Prethodnog vikenda je u jednom danu bilo 374 pregleda, a sutradan 368”, izjavio je Jerkan.

Kazao je da se prisustvo virusa vikednom potvrdi kod 160 do 200 pacijenata, a radnim danima kod 200 do 270 osoba zbog većeg broja pregleda.

Naveo je da pedijatri niškog Doma zdravlja dnevno pregledaju od 50 do 70 mališana, a da se prisustvo virusa laboratorijski potvrdi kod desetoro do petnaestoro dece, uglavnom starosti do 10 do 15 godina.

“U toku cele prošle nedelje bilo je dnevno u kovid ambulantama izmedju 1.500 i 1.900 pacijenata, a najviše 7. decembra čak 2.200. Od tog broja, 450 pacijenata bilo je zbog prvog pregleda”, kazao je Jerkan.

Dodao je da u Domu zdravlja nikada ranije nije rađeno toliko rendgenskih pregleda i laboratorijskih analiza.

“Laboratorijske analize dnevno uradimo za 550 do 650 pacijenata iz kovid ambulanti, a laboratorija se uradi i za još toliko pacijenata sa drugim oboljenjima. Za 150 do 170 pacijenata iz kovid ambulanti uradimo rendgenski snimak pluća, a promene na plućima se otkriju kod 20 do 30 pacijenata”, izjavio je Jerkan.

Naveo je da lekari niškog Doma zdravlja svakodnevno moraju 10 do 15 pacijenata sa izuzetno teškom kliničkom slikom da upute na dodatni pregled na Kliniku za infektivne bolesti, dok se svi ostali pacijenti leče u toj zdravstvenoj ustanovi.

Jerkan je dodao da nije bilo uputa dece na dodatno lečenje na Kliniku za dečije interne bolesti pošto deca imaju laku kliničku sliku.

“Apelujemo na naše sugrađane da se jave lekaru čim osete prve simptome, čim dobiju blago povišenu temperaturu i bolove u kostima, zglobovima i leđima. Ne treba da čekaju dva, tri dana jer već tada klinička slika može da bude veoma ozbiljna. Bolest je takva da u roku od samo osam sati klinička slika može da pređe iz blage u jako tešku”, rekao je Jerkan.

On je kazao da je Dom zdravlja obezbedio sve uslove da se pregledi u kovid ambulantama završavaju bez gužvi i čekanja u redovima.

“U toku jednog dana u kovid ambulantama radi 60 lekara, odnosno 20 u tri smene, a tu je i 180 medicinskih sestara. Skratili smo maksimalno vreme čekanja na laboratorijske analize, sa nekadašnjih dva do tri sata, na 45 minuta ili maksimalno sati i po”, rekao je direktor Doma zdravlja.

Dodao je da više nema pravila kad je reč o starosti obolelih, tako da u kovid ambulantama ima i mladih pacijenata i pacijenata u poznim godinama.

“Najteža klinička slika je kod pacijenata koji imaju više od 65 godina i medju njima imamo i najviše preminulih, medjutim, dešava se da su medju umrlima i ljudi koji imaju 40-ak godina”, rekao je Jerkan.

Upozorio je da je oko 50 lekara i 80 medicinskih sestara u izolaciji zbog toga što su oboleli od kovida ili bili u konktaktu sa obolelim, ali i dodao da i pored toga u Domu zdravlja bez prekida funkcionišu sve ostale specijalističke službe, tako da se u njima dnevno pregleda izmedju 4.800 i 5.200 pacijenata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com