Društvo

Blagi pad broja predmeta u niškom Prekršajnom sudu

Naplatom kazni i troškova postupka, Prekršajni sud u Nišu je tokom 2019. godine ostvario 250 miliona dinara prihoda državnog budžeta.

U Prekršajnom sudu kažu da beleže blagi pad broja predmeta.

Samo tokom prethodne godine sud je postupao u oko 25 500 hiljada predmeta. Doneto je oko 15 500 hiljada presuda, od čega je 10 800 osuđujućih. Najčešće su izricane novčane kazne koje se za punoletna fizička lica kreću u iznosu do 150 hiljada.

Evidentiran je blagi pad prekršaja, posebno u oblasti nasilja u porodici, zatim, poreskih, carinskih i prekršaja iz oblasti javog reda i mira. Pored novčanih izrečeno je i 177 kazni zatvora, najčešće za nasilje u porodici, ukupno 128 i one se kreću do 60 dana zatvora“, kažu u Prekršajnom sudu Niš.

Sud je izrekao oko hiljadu opomena, dok je maloletnim licima izrečeno 250 ukora. Novčano je kažnjeno i 1500 pravnih lica, sa kaznama koje se kreću do dva miliona dinara.

Ne tako često dešava se da lica koja se novčano kazne, ne mogu ili ne žele da plate kaznu, zbog čega se upućuju na izdržavanje zatvorske kazne.

Malo je takvih slučajeva. Prošle godine je bilo 150 lica koja nisu bila u stanju ili nisu htela da plate novčanu kaznu u zakonskom roku. Radi se o izuzetnim slučajevima. Taj rok je po našim presudama 15 dana i 8 dana ako se radi o prekršajnim nalozima. U takvim slučajevima ko napiše zahtev za plaćanje u ratama, mi to u svako slučaju odobrimo, naravno ako za to ima osnova“, dodaje Marković.

Prekršajni sud u Nišu u prethodnoj godini naplatio je 250 miliona novčanih kazni i troškova postpuka i ovi prihodi idu u republički budžet.

Foto: Print screen TV Belle amie

Privredni sud u Nišu ima 25 sudija, a svako od njih radi na oko 600 predmeta u proseku. Ova ni[ka institucija obrađuje predmete iz Svrljiga, Aleksinca, Doljevca, i još neku manjih mesta juga Srbije.

U narednim mesecima očekuje se preseljenje suda na novu adresu, koja još nije poznata. U zgradu u kojoj se sada nalazi sud, biće preseljena poreska uprava.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com