Kolumna

Blag reč: Za kvo ce vaneš u nevolju

 

Nema ga tija čovek na ovija beli svet, kuj je mogal eli može sam. Bez nekuga eli bez nekvo, da se privati za njeg kad stane odnekude da duva, da zavija, da ga zanosi na jednu str’nu pa na drugu, od jednu muku do drugu nevolju.
Nek bude toj i drvo, i matika, i plemnja i dom, i čovek i želja, i misal i reč… i san neka je, samo da je nekvo za kvo ce uvaneš kad ti se god pričini da nemaš snagu, kad te zaboli duša tvoja eli te izdade korak pa ti se pričini da ne mož više krokneš nijemput.
I nemoj mi tuj priplakuješ i kukaš kako ti je samo na tebe život težak i kako samo na tebe Bog neje pogledal kada je blagoslov na ljudi delil.
Кuj je tel da ga Bog pogleda, moral je se vane za toj… nešto. Za onuj želju, san, misal, matiku. Eli za čoveka da se vane, neje Bog vračarica pa da nagađa eli gleda u pasulj kvo ti tebe trebe i kakvo bi ti tejal.
A i, kad imaš toj nekvo za kvo ce vaneš, polovin rabotu većem si sam posvršil. Pa je i Gospodu polasno da ti otvori putevi, da ti razgrne oblaci eli da ti priš’pne na koju str’nu da se obrneš. Promku da ti najde, da se protneš na tam kude si nameril da stigneš.
Izedem ti takvoga čoveka koji nema tuj matiku za koju ce vane kad ga muka natisne, nego stane da kuka, da se bije u glavu eli mu je za sve što neje sam mogal i tejal, neki drugi kabat.

Iz zbirke “Blag reč”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com