Virus KoronaZdravlje

Bitku sa koronom izgubilo još četvoro ljudi. U Nišu hospitalizovana 122 pacijenta

U Srbiji do 15 časova registrovano još 89 slučaja koronavirusa, a umrlo je četvoro ljudi, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

Ukupno je u Nišu hospitalizovano 122 pacijenata, sa potvrđenim prisustvom korona virusa COVID 19. U starom delu КC Niš, ukupno 113 pacijenata i u novoj zgradi КC Niš, 9 pacijenata, saopštila je ova zdravstvena ustanova.

U Republici Srbiji je do 15 časova 9. maja 2020. godine registrovano ukupno 10.032 potvrđenih slučajeva kovid – 19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 5.728 osoba od kojih je 89 pozitivno.

Komentarišući rezultate, doktor Srđa Janković rekao je za RTS da se može reći da je tok povoljan. Sve se svodi da one mere koje su nas sačuvale i dalje imaju smisla samo ih sada sprovodimo kroz preporuku, ukazao je Janković.

Ublažene mere zaštite i prevencije moraju se poštovati da se ne bi desio novi talas širenja, a za kršenje mera kazna će sa 30.000 biti povećana na 50.000 dinara. 

Prema njegovim rečima, kriva broja preminulih koja postoji, kasni za krivom obolevanja.

“Bitno je da ukupna epidemiološka kriva ide silaznom putanjom i to će se nastaviti ukoliko u uvažavanju mera ne dođe do preteranog opuštanja o čemu treba voditi računa”, rekao je doktor.

 

Govoreći o merama koje su najviše uticale na rezultate da se broj novoobolelih smanjuje, Janković ističe da su to zabrana okupljana i prevencija kontakata, izbegavanje bliskih kontakata kao i sve mere zaštite pri kontaktima koje su omogućile manje širenje virusa kroz našu polulaciju.

Usvojene su preporuke za ulazak u našu zemlju, 18. maja se otvara aviosaobraćaj. Janković kaže da će biti potreban negativan rezultat na test ne stariji od 72 sata. On nije apsolutno pouzdan, ali će zaustaviti procentualno veliki deo osoba koje mogu da prenesu virus.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com