Društvo

BIRAM USPEH: U Nišu predstavljen novi program za unapređenje zapošljivosti mladih

Program „Unapređenja zapošljivosti mladih kroz radne prakse” koji sprovodi UNICEF u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i uz stručnu podršku i partnerstvo sa NAPOR-om i Gi Group-om, predstavljen je u Nišu.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na evidenciji u Nišavšavskom okrugu, prijavljeno je 32.253 nezaposlenih lica (17.439 žena tj 54%) u. Od ukupnog broja koji se nalazili na evidenciji nezaposlenih, njih 6438 (3390 devojaka tj. 53%) pripada kategoriji mladih od 15 do 29 godina, što je 20 odsto.

Da bi se situacija promenila, neophodno je da se pruži podrška mladima, posebno onima koji  nisu ni u sistemu obrazovanja, ni radnom odnosu niti pohađaju neku vrstu obrazovnog kursa. Takvu mogućnost pruža upravo  program program „Unapređenja zapošljivosti mladih kroz radne prakse” koji omogućava  nezaposlenim mladim ljudima uzrasta do 30 godina da se povežu sa poslodavcima i steknu plaćenu praksu.

 

Cilj projekta je da se kroz program radnih praksi podrži društvena i ekonomska inkluzija mladih, posebno mladih iz osetljivih grupa, pružajući im priliku za obuku, razvoj veština i znanja traženih na tržištu rada, a da kompanijama poslodavcima omogući pristup bazi kadidata spremnih za praksu”, rekala je Stanislava Vučković, , Rukovoditeljka programa  za razvoj mladih i adolescenata, UNICEF-u.

Na događaju na kojem su prisustvovali i Vanja Stojković, zamenik direktora Filijale Niš, Nacionalna služba za zapošljavanje, Biljana Todosijević i Bojana Nikolić iz Gi Group predstavljena je metodologija programa, dosadašnji ostvareni rezultati, radna praksa iz ugla poslodavca, kao i platforma Biram uspeh koja je pokrenuta kako bi mladima obezbedila lakši pristup tržištu rada kroz edukaciju.

Više informacija o programu i uslovima učešća   nalazi se na platformi biramuspeh.com.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com