Kultura

Bioskop Kupina prestaje sa radom

Dragi ljubitelji sedme umetnosti, ovaj ciklus filmova za nas nosi mnogo više emocija od bilo mog drugog. Kraj jula za nas predstavlja i kraj prikazivanja filmova u bioskopu Kupina, ovakovom porukom najavljen je poslednji ciklus filmova i zatvaranje ovog niškog bioskopa.

Od januara 2012. smo se trudili da svima vama približimo dostignuća svetske i evropske kinematografije, organizujemo različite konferencije, seminare, promocije i ugostimo više od 300 hiljada ljudi, kažu u Kupini.

Kupaina bioskop bio je dom evropske kinematografije uz svakodnevno prikazivanje najboljih i najnagrađivanijih evropskih filmova. Ovaj niški bioskop dobitnik je brojnih priznanja za saradnju sa mladom publikom, uspostavljena je saradnja sa ambasadama evropskih zemalja, medijima, civilnim društvom i institucijama kulture i obrazovanja u gradu.

“Uprkos situaciji u kojoj se kultura u našoj državi nalazi, borili smo se sa svim izazovima, iznova kretali više puta, uvodili nove programe i stvarali multidisciplinarni kulturni centar. Sva energija i ideje koje smo uneli u Balkansku ulicu, ipak nisu bili dovoljni da finansijski istrajemo ovde”, ističu u bioskopu Kupina.

Rukovodstvo Kupina bioskopa najavljuje da će filmove ubuduće emitovati u školama, na trgovima, u različitim gradovima.

Za kraj je pripremljen ciklus najboljih evropskih filmova.

Od 24. do 29. jula na programu su:

“Novi klinac” (18.00) Finska/Nemačka/Švedska

Ekipa okrutnih dečaka maltretira Benou, novog klinca u školi. Odlučan da se izbori za svoje mesto, Benoa odlučuje da organizuje žurku, ali samo njih troje dolazi. Šta ako ovo društvo gubitnika može da postane najbolja ekipa ikada?

“Šaulov sin” (19.45) Mađarska

Dva dana u životu Saula Auslandera, mađarskog logoraša, koji radi kao clan specijalnog tima koji uklanja tela ubijenih logoraša u jednom od krematorijuma Aušvica. Otkrivši telo dečaka koga smatra za svog sina, pokušava nemoguće, da spase telo od kremiranja, pronađe rabina i dostojno ga sahrani. Iako će i njihov tim biti svakog trenutka likvidiran, šaul se okreće od preživelih i njihovih planova za otpor, kako bi spasao ostatke sina o kome nikad nije vodio računa dok je bio živ. Dobitnik je Cannes Film Festival 2015 Grand Prix.

“Beskrajna poezija” (21.45) Francuska, Čile, Japan

Kroz autobiografski objektiv kultnog filmskog autora Jodorovskog, “Beskrajna poezija” nas vodi u uzbudljive 40-te i 50-te godine u Santijagu, kada mladi Alehandrito protiv volje svoje porodice odlučuje da postane pesnik. Uveden u krug umetničke i intelektualne avangarde tog vremena, on upoznaje Enrike Lin, Stelu Diaz, Nikanor Paru i mnoge druge mlade pisce koji će postati gospodari Latinoamerike u savremenoj literaturi. Potpuno preplavljeni svetom pesničkog eksperimentisanja, odvažuju se da žive senzualno, autentično, slobodno, ludo.

Više informacija o terminima i filmovima možete videte na www.kupinafilm.rs

Ulaz na sve projekcije je 100 dinara.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com