Moja priča

Bio je legenda SFRJ u bacanju diska, boksovao, dizao tegove, a sada u stanu ima pravu malu teretanu

Žarko Marinković, 64-godišnji Nišlija, je bivši Jugoslovenski bokser, atletičar, u disciplini bacanje diska bio je među pet najboljih bacača u SFRJ. Zbog godina, više se ne bavi profesionalno sportom, ali svoje zdravlje, formu i snagu održava i dalje, tako što je od svog stana napravio pravu malu teretanu.

 

 

„Ja sam se bavio atletikom, bacao sam disk i kuglu 15 godina u Železničaru. Učestvovao sam na Kupu Jugoslavije, na Mediteranskim igrama, bio sam u vrhu u bacanju diska u Jugoslaviji, među prvih pet bacača tada“, kaže Marinković.

Pre nego što je počeo da se bavi atletikom, prvi sport u kome se oprobao i bio uspešan, bio je boks.

„Pre toga sam boksovao za Radnički, bio sam sparing partner Dragoslavu Vujkoviću, koji je bio prvak sveta. Moji roditelji su se bunili, jer sam posle svakog meča dolazio kući s povredama“, priča Marinković.

Pored atletike, dizao je i tegove, takmičio se i bio je uspešan i na tom polju.

„Uz atletiku sam dizao tegove, čak sam se i takmičio. Svojevremeno bio sam među 10 najboljih u teškoj kategoriji u dizanu tegova. To su sportovi, gde nema finansija kao u fudbalu, košarci… to je čista ljubav prema sportu“, ističe Marinković.

Foto: A. K.

Nakon što je završio sportsku karijeru, nastavio je da trenira, ali u svom domu. Jedna, po jedna sprava, Žarko je u svom stanu napravio pravu teretanu.

Žarko Marinković; Foto: A. K. / Screenshot

„U početku sam kupio sprave za sebe da se održavam. Imam naviku da treniram, moram da vežbam. Kada sam prikupio malo novca počeo sam da kupujem sprave. Imam 64 godina ne mogu baš da idem u teretane. Posvetio sam se sebi, treniram, volontirao sam u jednoj teretani i učio momke kako da treniraju. Sada sam se posvetio sebi i rekreaciji zbog zdravlja“, kaže Marinković.

Poručuje mladima da je za uspeh u sportu potreban vredan trening, rad i ljubav prema onome čime se bave.

„Sport je jedna zdrava sredina i potrebno je da svi rade ono što vole. I u sportu je najbolje druženje“, ističe Žarko Marinković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button