DruštvoEkonomija

Biljka koja oživljava na kiši, botanička atrakcija u vinariji Malča

Naizged potpuno suva, ali kada se polije vodom ponovo zaživi. Sposobnost anabioze, ili prividnog odsustva života, što je stanje u koje ulaze tokom suše, da bi s kišom ponovo oživele, pa ih nazivaju vaskrsavajuće biljke, ima samo tridesetak od 270.000 cvetnica a među njima je i Ramonda natalia.

Stilizovan cvet ove biljke simbol je Dana primirja u Prvom svetskom ratu a u prirodi se teško nalazi, tek na par mesta u čitavoj Sičevačkoj klisuri. Jedno od njih je i dvorište vinarije u Malči.  Posetioci vinarije i istoimenog restorana oduševe se kada saznaju da je reč o ovoj biljci pa je mnogi ponesu kući sa uspomenu i eksperiment.

„Cvetaju od druge polovine aprila do prve polovine maja. Kada tokom suše uđu u stanje mirovanja, povijaju lišće u svojevrsne gužve koje su toliko suve da se drobe pod prstima. Ipak, pošto padne kiša, već nakon 12 časova vraćaju im se sve fiziološke funkcije, a ubrzo se potpuno otvaraju, kaže vlasnika vinarije Jelena Đošić.

Inače, još 1928. godine ruski botaničar Pavel Černjavski je slučajno prevrnuo čašu s vodom i pokvasio herbarijum, u kome se, između ostalog, nalazila i Natalijina ramonda. Kada ga je sutradan otvorio, zapanjio se, jer je prethodno potpuno suva biljka, čuvana u herbarijumu godinu i po dana, oživela.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com