MerošinaRegion

Biljeg – selo sa najdužom istorijom u Merošini

Selo sa verovatno, najdužom istorijom u opštini Merošina. Neki autori tvrde da je najstarije i da je nastalo u ranom neolitu, negde između V i IV veka pre nove ere.

Pronađeni predmeti u Krajkovačkoj reci, dvorištu porodice Stanković i Bilješkoj čuki, potvrđuju ove tvrdnje. U selu je 1895. pronađena antropomorfna figurina i ulomci keramike. Analizom je utvrđeno da pronađeni predmeti pripadaju ranom neolitu, to jest kulturnom kompleksu Bubanj- Salkuca- Krivodel.

Foto Niške Vesti

Pored ovih artefakata, na Čuki je 1935. godine otkriveno latinsko groblje i ostaci zidina građenih od opeka rimskog formata, detaljnijih istraživanja nije bilo.

Bilješka crkva je hram Svetog Nikole. Ozidana je 1872. godine na razvalinama stare crkve. Tih godina bila je jedina crkva u kraju. I prvi zapisi o obrazovanju vezani su za ovu crkvu. Prvu mušku školu u Biljegu 1878. godine, držao je sveštenik, a izvesni Caka crkvenjak bio je njegov pomoćnik i zamenik u radu sa decom.

U selu su nekada postojaje 3 vodenice i to Šopska, Sendina i Bresnička.

Danas u selu živi nešto manje od 500 stanovnika, tačnije 498 po popisu iz 2011. godine. stanovništvo se uglavnom bavi poljoprivredom, ratarstvom i voćarstvom, preovladavaju zasadi Oblačinske višnje.

Masovno naseljavanje sela počelo je 1855. godine, po predanju skoro celo selo je zbog obesti nekog turskog age izbeglo preko srpsko-turske granice, koja je tada prolazila preko Jastrepca, u neko kruševačko selo. Posle 3 godine seljaci su se opet vratili u Biljeg i sa sobom poveli još nekoliko porodica. Ostala je legenda da su ovim naseljenicima drugi ljudi govorili da se ne naseljavaju tu jer je selo obeleženo, pa otuda naziv Biljeg.

Po drugoj legendi u selu je bila jedna veoma lepa i bogata devojka koja je stalno začikavala momke, kako će se udati za onog ko je iznese na vrh čuke. Jedan je momak iznese na vrh, ali od umora pade i izdahnu, a devojka se sa njim mrtvim veri. U narodu se govorilo da su se „beležili“ ili bilježili pa ostade ime selu Biljeg.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button