Kultura

Biljana Vujović Bajka pomera lične i granice umetnosti (FOTO)

Ona je profesor srpskog jezika i književnosti, specijalista lutkarske režije, doktor dramske audio-vizuelne umetnosti, reditelj, glumica, pisac, a u poslednje vreme i slikar. Biljana Vujović, poznata i kao Bajka, neumorno i svakodnevno pomera svoje, ali i granice umetnosti.

Obrazovanje i umetnički rad

Biljana Vujović je poznato ime u kulturi Niša, umetničkim radom bavi se više od 35 godina. Karijeru je počela kao glumica, zaposlena je u Lutkarskom pozorištu od 1988. godine.

Gledaoci je pamte i po dečijoj TV seriji Bilja Bajka koja se na Gradskoj NTV emitovala nekoliko godina. Iz tog serijala ostao joj je i nadimak Bajka, a taj nadimak i danas ponosno ističe.

Posle završenog Filozofskog fakulteta (odsek za srpski jezik i književnost) Bilja Bajka je završila specijalizaciju na sofijskoj Akademiji za lutkarsku umetnost kod profesora Atanasa Ilkova i dobila zvanje specijalista lutkarske režije.

Doktorske studije upisala je 2012. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, završila je pet godina kasnije, čime je dobila zvanje doktora audio-vizuelne umetnosti. Doktorska teza koju je branila i odbranila bila je „Ulični lutkarski teatar za odrasle“.

Bila je upravnik niškog Lutkarskog pozorišta, a u mandatu od 2008. do 2012. godine i upravnik velikog Narodnog pozorišta, jednog od nastarijih teatara u Srbiji.

Zaposlena je u Lutkarskom pozorištu, još uvek na radnom mestu glumice. Nada se da će njeno matično pozorište u najskorije vreme u sistematizaciju radnih mesta uvesti i mesto reditelja, kako bi konačno dobila šansu da pokaže svoju kreativnost i materijalizuje znanje koje godinama stiče.

Glumbal, mala – velika lutkarska scena

U Ulici Todora Milovanovića nalazi se kuća kao iz bajke. Na ovom mestu je Biljana Vujović pokrenula malu lutkarsku scenu kojoj je dala ime Glumbal.

Ovde se deca od malih nogu uče lutkarskoj i pozorišnoj umetnosti, jer kao društvo moramo imati dugoročnu strategiju, objašnjava.

“Glumbal je udruženje koje je osnovano još 2011. godine, ali je neko vreme mirovalo. Cilj je bio da deci damo prostor gde će moći da se iskažu na različite načine, kroz dečije predstave, ali i da uče. Ovaj prostor namenjen je i mladim glumcima gde mogu da rade sa decom uzrasta koji ne pokrivaju naša dva pozorišta, a to su najmlađi. Od beba, do pet ili šest godina”, objašnjava Vujović.

Prostor je otvoren za decu dvadesetak dana pre početka epidemije korona virusom, tako da je Glumbal protekle dve godine radio tiho, oprezno i u veoma otežanim uslovima.

“Prvi projekat koji smo realizovali bila je predstava za bebe “Koka snela jaje” , u oktobru 2020. godine, a nastavili smo u aprilu sledeće godine, kada se epidemija malo utišala. Imali smo parkirane “džipove” u vidu dečijih kolica u dvorištu i to je zaista bila divna scena”, ističe Biljana Vujović.

 

U leto 2020. godine Glumbal je izdao i dve knjige poezije za odrasle koje je Bajka napisala, a zovu se  “Figure iz senke” i “Svetlost prvog zraka”. Ovo nije njena prva objavljena knjiga, prethodno je u izadanju Niškog kulturnog centra 2018. godine izašla zbirka poezije “Bajkin džep”.

Iste godine je pozorišni Muzej Vojvodine u ediciji “Riznica” objavio doktorski rad Biljane Vujović „ Pinokio – ulični lutkarski teatar za odrasle“ prilagođen formi udženika. Nažalost, zbog korone ova publikacija nije imala promociju.

Prošle godine je, zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Glumbal realizovao predstavu “Laž u svetu, istina u pokretu”, Bajkin autorski projekat.

“Predstava je zasnovana na scenskom pokretu, u osnovi je plesna. Pokreće jednu ozbiljnu temu odnosa istine i laži. Najmlađi učesnik je imao 4 godine, a najstariji preko 20, ukupno 40 učesnika na sceni, zaista je bilo odlično. Publika je bila oduševljena”, ističe Vujović.

Uz Biljanu Vujović koja je autor projekta, u ovoj predstavi koreograf je bila Mojca Majcen, muziku je komponovao Dejan Ilijić Eyot, a asistent je bila Danica Ničić.

” I dalje radimo punom parom. Spremamo nekoliko predstava, pišem tekstove. U planu su i neke audio knjige, o tom potom. Za sve su potrebna sredstva, pa videćemo”, kaže Vujović.

A da jedan talenat u osobi nikada nije usamljen već ga prate i nekoliko drugih otkrila je nedavno, kada je počela da slika. Ovu novu veštinu će u narednom periodu usavršavati jer je shvatila da joj slikanje “pričinjava ogromno zadovoljstvo”.

„Mislim da čovek uvek mora da radi na sebi, da se izgrađuje, da uči, da pomera svoje umetničke kapacitete i da raste kroz to znanje“, zaključila je Biljana Vujović Bajka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Posebna,neobično hrabra,vrlo talentovana. To pokazuje i njeno obrazovanje i znanje.Velika je šteta, sto nije mnogo više primecena i priznata u ovom društvu osrednjih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com