KulturaMoja priča

Bilja Krstić i Bistrik obeležavaju 20 godina karijere

U vremenu zbivanja i te kako se nađe mesto za kakav važan  detalj i sve što se desi služi nekom beskraju. Važan detalj u njenom životu jeste da je rođena baš u Nišu i sve njene životne slike otključavaju dušu muzikom.

Bilja Krstić je rođena u Nišu gde je završila Osnovnu školu i  Srednju školu, dok je u Beogradu završila Fakultet muzičke umetnosti.

Foto: printscreen youtube

Stalno pričam ćerkama kako se nekada živelo u Nišu, kako sam najbolje prijatelje, pre svega, svoju porodicu stekla u tom gradu. Čitava moja porodica i dan danas živi u Nišu. Kao brucoškinja sam davne 1975. godine otišla na audiciju, na nagovor mog druga Dragana Miloradovića, prošla audiciju i postala sam stalni član grupe Suncokret. Mnogi ljudi sa kojima sam odrastala su uticali da muzika postane moj životni poziv. Nista bez mojih Nišlija – kazala je Bilja.

Posle profesionalne karijere u grupama Suncokret i Rani mraz, dugo godina bila je muzički urednik Radio Beograda.

Pred sam završetak studija, radila sam nešto kratko na 202-ci, odna sam dobila Ugovor za stalno i do pre neku godinu sam svoju karijeru provela na radiju Beograd, baš na prvom programu. Imala sam sreće što sam radila na radiju, taj posao sam jako volela. Svi koji se time bave znaju da je to beskonačna ljubav i nešto od čega ne možete da pobegnete. Nikad nisam ni pomislila da odem dalje od radija, na televiziju recimo, on je bila moja oaza – zaključila je Krstićka.

Prepoznatljiva po svom glasu i negovanju etno tradicije, 2001. godine  formira orkestar Bistrik koji baš na današnji dan, 1. juna obeležava 20 godina uspesne karijere.

Pronašla sam se u radu sa Bistrikom, na neki umetnički način. Jako mi je važno da smo uspeli da dodirnemo srce naše publike. Pre deset godina sam napravila  i vokalnu radionicu Bistrik, i slobodno mogu reći da ima mnogo talenata iz čitave Srbije, posebno sa Juga.  Uglavnom su devojke u vokalnoj radionici. Imamo fantastičnu publiku, jako je bitno na gostovanjima i na festivalima imamo svoje mesto i da imam priliku da vokalno prikažem tradiciju naše zemlje. Stalo mi je da se to plasira u svetu uz trubače i romsku muziku – Ističe Bilja Krstić.

Inače, Bilja Krstić je na sceni duže od 40 godina, a godinama je prikupljala zapise izvorne muzike, dok sa Bistrikom spaja tradicionalne zvuke i savremene aranžmane.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com